Destination Värmland

Stillheten och mystiken lockar allt fler i Finnskogen

3 minuters läsning

Stillheten och mystiken lockar allt fler

Finnskogen är ett område i norra Värmland med en unik kulturell historia som går tillbaka till 1600-talet. Det är en plats som erbjuder ett naturnära semestrande och en möjlighet att finna stillhet och inspiration.

För knappt fyra år sedan bestämde sig Bengt Fjellstedt och hans fru för att hitta ett resmål för avkoppling efter en intensiv arbetsperiod. De fann Finnskogen och förstod genast att de hittat en unik plats att semestra på.

– Jag övermannades av miljön och dess historia. Tystnaden och den kristallklara stjärnhimlen gav en stillhet som jag aldrig upplevt tidigare. Där och då bestämde jag mig för att området var någonting som jag ville arbeta med att förvalta, säger Bengt Fjellstedt. 

Idag arbetar han med att få fler att upptäcka Finnskogen. Genom den nystartade föreningen Mattila Natur- och Kulturförening, utvecklar han tillsammans med andra eldsjälar vandringsleder och aktiviteter som drar till sig besökare från hela Sverige.

En unik historia

Innan 1600-talet ansågs området i norra Värmland vara en ödemark. Men under århundradet kom den att befolkas av släkter från Finland som var specialiserade på så kallat svedjebruk, en odlingsteknik som lämpade sig ytterst väl för den moränjord som Finnskogen har. Tekniken går ut på att man bränner ned skog, för att ur askan odla råg med väldigt hög avkastning.

Olov Henriksson, som tillsammans med Bengt Fjellstedt är aktiv i Mattila Natur- och Kulturförening, härstammar själv från en finsk släkt som kom till Finnskogen på 1600-talet.

– Skogsfinnarna, som de kom att kallas, förde med sig uråldriga finska traditioner och en kultur som kom att leva vidare här. De var experter på att ta tillvara alla naturens resurser. Här pratade man också en form av ålderdomlig 1600-talsfinska ända fram till början av 1900-talet , säger Olov Henriksson. 

En viktig del av deras kultur var tron på att naturen var besjälad, och att det var viktigt att förhålla sig till både växter och djur med stor respekt. Men allt eftersom det svenska samhället förändrades, skulle också skogsfinnarnas sätt att leva börja hotas.

– När de kom hit på 1600-talet var de uppskattade eftersom de odlade upp mark som ansågs obrukbar. Men i samband med att bergsnäringen och träindustrins framväxt kom skogen de bodde i att få ett större värde, och man började anse att deras sätt att leva utmanade en idé om svenskhet.

Han tillägger:

– Men på senare år, tack vare ett större intresse för naturen, har även intresset för skogsfinnarnas kultur väckts på nytt.

Många aktiviteter i sommar

För den som vill ta del av Finnskogen anordnar Mattila Natur- och Kulturförening en rad olika aktiviteter i sommar. Dels erbjuder man vandringar där besökarna guidas genom Finnskogens olika rum. Dessutom har föreningen utvecklat en egen app, som gör att man kan ta del av starka berättelser kopplade till olika platser längs vandringslederna. Sen finns också möjligheten att utforska Finnskogen via smaker och dofter.

Ulrika Jäger, etnolog som arbetar med folktro och folkmedicin, har utvecklat aktiviteten Smaka på Finnskogen.

– Finnskogen har ett rikt utbud av ätbara växter, som använts traditionellt i århundraden. Under aktiviteten kommer deltagarna att få smaka på bland annat granskott och dricka björksav, men också ta del av mer förädlade ätbara produkter med kulturell koppling till området, säger Ulrika Jäger.

Hon tillägger:

– Finnskogen är verkligen den perfekta platsen för en annorlunda och avkopplande semester långt borta från storstadsstressen.

Smaka på Finnskogen

Etnologen Ulrika Jäger är utbildad skogsguide, med inriktning på natur och kultur i Finnskogen. Hon leder bland annat aktiviteten Smaka på Finnskogen som går av stapeln nu i sommar. Deltagare kommer att få smaka på ätbara växter och förädlade produkter som traditionellt använts i trakterna, samt få ta del av spännande berättelser kopplade till dem. I aktiviteten ingår även en lunchlåda med smak av Finnskogen.

Copy link
Powered by Social Snap