Sommar & Vinter

Torsby Sportcenter

2 minuters läsning

Torsby Sportcenter -mer än bara häftiga skidtunneln

Älskar du längdskidåkning och träning? Då är Torsby Skidtunnel & Sportcenter den perfekta platsen för dig. Där kan du i princip åka skidor året om.

Per Mårtensson

Skidtunneln smygöppnar i maj och är sedan öppen varje dag från och med 1 juni.

– Tänk dig att åka skidor en förmiddag en fin sommardag när det är 25 plusgrader utomhus och sedan åka ner till stranden och bada. Det är en häftig känsla, berättar Anna Lindqvist, platschef på Torsby Sportcenter.

Skidtunneln är Sveriges första och invigdes 16 juni. Den ligger bara någon kilometer från centrala Torsby och boende finns att hitta bland annat på Torsby Sporthotell och Valbergsängens Sporthotell.

Skidtunneln är cirka 1,3 km och i och med att du kan åka i skidtunnelns båda riktningar blir det drygt 2,5 km varierad åkning för både klassiskt och skate. Den har runt 30 000 besökare årligen, såväl världsstjärnor som rutinerade motionärer och rena nybörjare.

Temperaturen här inne ligger på behagliga 0 till 3 minusgrader.

Har besökaren tur får han eller hon chansen att åka tillsammans med några av världens bästa på längdskidor och i skidskytte. Som till exempel Torsbys egna skidskyttestjärna Linn Persson.

Skidtunneln erbjuder världens första skidskytteanläggning med skjutvall för träning inomhus.

Utanför finns en rullskidbana, som uppdateras nu.

– Den ska bli längre och bredare. Hela projektet tar tre år att genomföra men banan blir längre redan i år.

Torsby Testcenter ligger i anslutning till skidtunneln. Det används flitigt av Stjerneskolan, Torsby Idrottsgymnasium.

– Men alla som är intresserade av träning och vill utvecklas kan testa sig här och få en inblick i hur de förbättrar sin träning. Vi hade till exempel en 80-årig man som testade sig här nyligen, berättar Anna.

På det stora friluftsområdet utanför kan besökaren åka skidor utomhus vintertid eller på sommaren åka på rullskidbanan. Springa, vandra, cykla, spela padel, träna i gym och gå stavgång i skidbacken och mycket mer. Det finns något för alla.

– I dagsläget finns 50 mil kvalitetssäkrade cykelleder. Oavsett om du vill träna teknik eller kondition, är nybörjare eller avancerad, har vi leder som passar. För tre år sedan invigde vi även en ny bikepark, med två pumptracks och flowtrial, berättar Anna.

Förra sommaren invigdes dessutom niohåls skogsbana för discgolf och det finns en 18-hålspark på området.

Det finns många vandringsleder att välja bland, som den populära Hovfjällsleden. Den mäter hela 27 kilometer och nu går det även att cykla delar av den.

– Skidtunneln är en stor besöksmagnet för hela Torsby men vårt Sportcenter är så mycket mer än bara skidtunneln, konstaterar Anna Lindqvist

Copy link
Powered by Social Snap