Vi tipsar!

Upplev Vänern - Sveriges största sjö

4 minuters läsning

Upplev Vänern – Sveriges största sjö

Trots att Vänerns kustlinje mot Värmland är 16 mil lång och motsvarar hela Bohusläns kuststräcka så är Sveriges största sjö outforskad för många. Kasta loss och bege er ut på upptäcktsfärd bland klippor och skär, kobbar och vackra naturhamnar.

Niklas Simonsson

Sveriges största sjö är en riktig guldgruva värd att utforskas, oavsett om du kommer i egen båt eller tar dig fram med någon av alla turbåtar som trafikerar Vänerns norra skärgård. Fina naturhamnar och härliga badplatser finns det gott om och risken att behöva trängas är nästintill obefintlig. Glöm inte picknickkorgen och fiskespöet att pröva lyckan mellan doppen eller när solen går ned i horisonten.

Båtbuss i Inrehamn i Karlstad

Picassoskulpturen i Kristinehamn

Hitta lugnet på Lurö

Längst söderut av öarna i den värmländska skärgården ligger Lurö vars lugna atmosfär och vackra vyer är ett måste på semestern. Här, mitt emellan Värmlandsnäs och Kållandsö, kan du vandra i ruinerna efter gamla klosterkyrkor eller äta middag och övernatta på Lurö Gästhärbärge & Krog. De rutinerade Luröbesökarna säger nämligen att den bästa upplevelsen av öns lugn kräver minst två dagar. Andra pärlor hittar du i skärgården utanför Kristinehamn. Sedan 2017 går det att ta sig till staden från både Grums och Karlstad med de båtbussar som trafikerar sträckan. Här har alla utan båt möjlighet att njuta av öar som Kalvön, Saxholmen, Långön och Alvön.

Perfekta campingar vid Vänern

Tre kilometer från Kristinehamns centrum, vackert beläget vid Vänerns strand, hittar du Kristinehamn Herrgårdscamping & Stugor. Anläggningen erbjuder boende och aktiviteter för stora och små året runt.

Om du befinner dig i vänernära Säffle kan vi rekommendera Duse Udde camping. Oavsett om ditt resesällskap är husvagnsveteraner, tältgäng eller barnfamiljen som vill hyra stuga passar Duse Udde camping i Säffle perfekt. Dyk ner i Vänern från klipporna, utmana resesällskapet i minigolf eller gå tipspromenad i närområdet – kanske är det du som åker hem med ett gäng fina priser i resväskan? Besöker du Duse Udde under gnistrande vinterdagar kan du följa med ut på turer med långfärdsskridskor. Om du vill besöka Säffle utan att campa kan du självklart hitta massor av boendealternativ som ger dig den bästa tänkbara vistelsen i Sveriges yngsta stad. En annorlunda aktivitet som är lika kul för ung som gammal är att åka dressin på Svanskogsbanan och trampa dig igenom sträckan från Forsbackabaden till Säffle. För den som vill ha ännu mer motion och naturupplevelser finns möjligheten att åka dressin ena sträckan och sedan paddla kanot tillbaka.

För det är inte alla som lockas av tanken på en stilla semester. I Karlstad kan du prova Stand Up Paddling på Skutberget. Hyr bräda, ställ dig upp och känn hur hela kroppen aktiveras när du tar dig fram på Vänerns böljor. Här kan du även testa den 4-stjärniga discgolfbanan, eller gå runt hörnet till Karlstadbornas favorit Bomstadbaden och spela klassiska sommarfavoriter som minigolf och beachvolleyboll.

Räkkryssa med Stella Polaris

Ett säkert kort är då turbåten Stella Polaris, som har arrangerat kryssningar mellan Karlstads Inre hamn och Kärrholmen eller Västra Långholmen sedan 2012. Medan du tar in utsikten kan du njuta av räkor eller hamburgare och, om du reser under helgerna, tonerna av livemusik.

Flera gästhamnar att lägga till i

Båtturister välkomnas med öppna armar på Vänern och här finns flera gästhamnar där du kan lägga till. Kommer du med egen båt kan en sväng upp till Sveriges innersta hamn vara en spännande utflykt. Det är faktiskt möjligt att ta sig hela vägen upp till Arvika från Vänern. Väster om stadens hamn, på Solholmen, finns en liten gästhamn för segel- och motorbåtar under sommarmånaderna. Väl här är ett besök hos Arvika Kanot- och Turistcenter ett kul inslag. Testa på paddling, höghöjdsbana, MTB eller något annat skoj innan ni avslutar dagen med en god bit mat, dryck och underhållning på Olssons brygga – med en oslagbar utsikt över Kyrkviken.

För båtturisten är annars gästplatserna vid Lillängshamnen på Hammarö ett bra första stopp på värmländsk mark. Här kan du passa på att köpa löjrom eller andra läckerheter från hamnens egen fiskaffär eller smita in till Skärgårdsmuseet och titta på fiskeföremål som Arne Ericsson i Bäckvik testamenterat till kommunen.

I Borgviks gästhamn finns tio platser, varav fyra med el. Här finns även hamncafé, diskrum, WC, dusch och restaurang 200 meter från hamnen. Medan båten är i tryggt förvar kan du och dina medpassagerare blicka ut över Värmelns vatten och ta en avstressande kvällspromenad i Bokhult, en av Sveriges nordligaste bokskogar