Opplevelser i Värmland

Ut på tur i Värmland

4 minuters läsning

Ut på tur i Värmland

Elsker du å gå tur finner du mange spennende stier i Värmland. Velg mellom korte, lange, barnevennlige og mer utfordrende turløyper – overnatting og attraksjoner ligger tett på dem alle!

Slik sikter du deg inn mot den perfekte stien

21 forskjellige turstier bærer kvalitetsmerket Värmlandsleder. De er delt inn i kategoriene lett, middels, vanskelig og avansert. De fleste Värmlandsledene går gjennom skogsmark, gjerne langt fra bebyggelse. Men det finnes også kortere stier som bare tar 30 minutter. De dype skogene, de glitrende innsjøene, brusende elvene og de vakre dalene er regionens største ressurs, og turgåere bys opp til dans av den mektige naturen fra morgen til kveld. Overnatte gjør du godt på både hotell, vandrerhjem, hytter og campingplasser.

Familievennlige turstier med mange stopp

Stien Arskagsleden sør for Kristinehamn går gjennom beitemarker med glade kuer, over enger og gjennom skoger med løvtrær. Lengst i sør får du super utsikt over Åråsviken som er en del av innsjøen Vänern, og hele området er et naturreservat. Stien er bare 5,6 kilometer lang, men om den kombineres med Nötöleden blir strekningen på til sammen 13 kilometer.

Turstien Halgåleden Strövslinga ligger ved Brattfallet, nord for Ekshärad. Den er bare 2,3 kilometer lang, og regnes som en rusletur. Stien følger et gammelt hestetråkk oppover elven til en dam, og 500 meter av strekningen egner seg også for barnevogn. Vil du ha en noe lenger utfordring, kan denne stien kombineres med Halgåleden på 6,8 kilometer.

øyvandring

Interessert i øyvandring? Jäveröleden Korta er en tursti som ligger øst for Karlstad, og den er 3 kilometer lang

Øyvandring ved Karlstad

Interessert i øyvandring? Jäveröleden Korta er en tursti som ligger øst for Karlstad, og den er 3 kilometer lang. Jäverön er en stor øy i Vänern, og du kommer deg dit med enten ferge, båtbuss eller egen båt. Turstien starter ved fergeleiet, og underveis oppleves skjærgårdsjordbruk, beiteområder med kuer, hester og sauer, og fine skogsområder. Langs turstien finnes det skilt som informerer om øyas kultur og natur. Øya har en sommeråpen kafé, og på sommeren er det også mulig å låne sykler slik at du kan suse mellom attraksjonene på to hjul. Ett av stoppene som er et must å få med seg er Jäverö Besøksgård hvor du kan titte på utrydningstruede dyrearter, se hester, besøke en gårdsbutikk og ta en kaffe på kaféen.

Utfordrende turstier for erfarne

Hallgåleden ved Brattfallet er 6,8 kilometer lang, og høydeforskjellen på 122 meter gjør at den karakteriseres som vanskelig. Brattfallet er en 10 meter høy foss som går dypt i en ravine. Langs med hele stien finnes det synlige tegn på hvordan naturkreftene har formet landskapet helt fra istiden og frem til i dag. Hvert år skjer det skred og ras her, og på skiltene får du nyttig informasjon om de geologiske prosessene.

Turstien Kycklingleden i Liljedal, like sør for Grums, er slettes ikke for kyllinger! Den er kupert og går langs Vänerns kyst, gjennom barskog og opp et fjell, før den bringer deg tilbake ned igjen og gjennom dalen, Kycklingdalen. Stien er 5,7 kilometer lang, og på fjelltoppen får de utholdende premie i form av super utsikt over Vänern. Vänern er Vest-Europas største innsjø, og den har over 22.000 øyer, skjær og svaberg.

Ängenleden starter 3 mil vest for Sunne. Den er 17 kilometer lang, og den 7 timer lange turen går rundt Ängsjön. Stien kjennetegnes av kupert terreng, og toppene byr på magisk utsikt over områdene. Underveis finnes det flere rasteplasser, og du får lett øye på både gamle gårdsbruk og setre. Mange turgåere legger starten til Rokkmakkstugan der det finnes en åpen kafé med enkel servering på visse ukedager om sommeren.

Järnleden – lang tur med flere attraksjoner

Stien Järnleden starter i Hytte, nord for Kristinehamn. Den er middels vanskelig og 3 mil lang, og du må regne cirka 10,5 timer på hele turen. Deler av stien går på veier som ble benyttet allerede på 1600-tallet, for det var her de første jerntransportene gikk fra Bergslagen og ned mot Vänern med enten pakkdyr eller vogner. Langs stien finnes det skilt med illustrasjoner som gir et historisk innblikk i dette. Underveis dukker det også opp to tidligere jernbruk, et herregårdsområde, ruiner fra en borg fra jernalderen og Österviks kapell. Hvilepauser kan legges inn ved Niklasdams Trädgård & Café som har et pelargoniamuseum og en engelsk park. Eller Nässundets station – en sjarmerende gammel togstasjon som rommer bakeri og vertshus som serverer deilig husmannskost.

Les mer om turstier.

Copy link
Powered by Social Snap