Restaurangtips

Välkomna till Texas - fast i Värmland!

4 minuters läsning

Foto:

Julins Backyard BBQ

Välkomna till Texas – fast i Värmland!

Dina sinnen befinner sig i Austin, Texas. Men fysiskt sitter du i en ombyggd industrilokal på Örsholmen i Karlstad. Hos Julins Backyard Barbecue.

Per Mårtensson

– Vi vill ta våra gäster så nära centrala Texas som möjligt, både smak- och stilmässigt. Vi jobbar med autentiskt Texas BBQ, berättar Anders Julin.

Hos Julins BBQ står två stora smokers, direktimporterade från Lockhart och Mesquite i Texas. 

– Vi går upp tidigt på morgonen och börjar elda i våra smokers.  

Köttet tillagas på låg värme under lång tid vilket ger ett smakrikt och mört resultat.  

– Vi använder röd ek att elda med. Det tar oss så nära Austin man kan komma och ger köttet en subtil röksmak som älskas av allt ifrån barn till pensionärer som säger att det är det godaste kött dom ätit.  

För att få till ett perfekt resultat är det oerhört viktigt att elda på rätt sätt och att hålla en jämn temperatur, runt 120 grader, under lång tid.  

– Våra detaljer tar allt ifrån tre till elva timmar i röken. Så det handlar om ett enormt hantverk. Vårt mål är att bli bättre varje dag.  

Utomhus vid entrén står en off set-smoker.  

– Den har vi köpt in från Millscale i Lockhart, Texas. De gör smokers till Austins allra bästa BBQ-krogar. Väldigt häftigt att vi har en sådan hos oss i Karlstad. Off set-smokern kräver ännu mer uppmärksamhet av Pit mastern och resultatet blir fantastiskt. Råvarorna är handplockade.  

– Eftersom vårt hantverk är väldigt speciellt ställer det extra stora krav på våra råvaror. Vi behöver kött med mycket insprängt fett för att få ett mört resultat och tillagningen tar lång tid.  

Vid entrén kan ni ta del av hantverket från off set-smokern.

Foto: Julins Backyard BBQ

Dela en BBQ Plate med familjen

Foto: Julins Backyard BBQ

Julins försöker ta så mycket kött som möjligt från Sverige, de flesta fläskdetaljerna kommer från Värmland, Närke och Västergötland.  

– Kalkon har vi börjat få från Adelsnäs gård i Värmland. En speciell typ av ribs tar vi från Ugglarps i Skåne. Vår Brisket (oxbringa) importerar vi från Kanada just nu, tyvärr kan vi inte få samma kvalitet på den här hemma i Sverige som i Kanada.  

Julians baby black ribs är från Finland.  

– De är väldigt duktiga på fläsk i Finland och ger större kamben som blir väldigt bra med vår tillagningsmetod. Anders Julin konstaterar: 

– Vi vill skapa en familjär plats som passar alla, där maten tillagas hantverksmässigt från grunden och där våra gäster känner att dom kommer hem till oss. Vi har skapat en egen oas och har byggt upp en häftig miljö, autentisk som om det vore i Austin.  

Maten serveras, precis som i Austin, på plåtfat.  

– Vi har satt ihop några «plates» där man får prova lite av allt men vi hjälper alltid våra gäster att hitta rätt i menyn.  

Till köttet serveras olika tillbehör som picklad gurka och rödlök, coleslaw, Julins egen BBQ-sås, creamed corn och mycket, mycket annat.  

– Vi gör även egen korv.  

Ifjol lanserade man en food truck som ställs upp på olika evenemang runt om i Värmland, men som även är möjlig för företag att hyra in till olika event. Julins jobbar också med catering vid företagsevent och privata fester. Dessutom finns ett koncept som kallas «Home Dinner»  

– Då röker vi köttet, kyler ner och vakuumförpackar det. Sedan skickar vi med en anvisning till kunderna om hur de ska värma upp. Superenkelt och väldigt uppskattat.  

Julins Backyard Barbeque har ett team på cirka tjugo personer. Anders och hans fru Malin driver restaurangen. Här finns även en BBQ-shop. I sortimentet hittar man produkter från några av världens bästa varumärken. Som kamadogrillar från Big Green Egg, kylboxar och termosar från Yeti och USA:s främsta gjutjärntillverkare Lodge Cast Iron.  

– Vi har dessutom tagit fram en egen produktserie med kryddor och såser.  

Restaurangen har 100 sittplatser inomhus och 80 utomhus, där även ett tält monteras upp för sommaren.  

– Sommartid öppnar vi också upp garageportarna så det blir utomhuskänsla även för våra gäster som sitter inomhus.  

Julins Backyard Barbecue öppnade i november 2020 och blev på kort tid en destination för matglada resenärer från hela Sverige.  

– Välkomna till Texas fast i Värmland!  

Copy link
Powered by Social Snap