Kultur och natur i Sveriges innersta hamn.
Arvika har en mysig och välkomnande stadskärna med inbjudande butiker, gott om spännande restauranger och hamnområdet är centrum för nöjeslivet under sommaren. Här finns sevärdheter för den kulturintresserade, rikt musikliv, 365 sjöar för fiske och vattenäventyr och vida skogar för friluftsliv. Välkommen till Arvika i hjärtat av Värmland!
Restauranger och aktiviteter
I Arvika finns det gott om sevärdheter och aktiviteter för både stora och små! De stora skogarna och många sjöarna lockar turister från hela Europa till att paddla kanot, vandra och få fina vildmarksupplevelser. Glaskogens Naturreservat är en pärla med 30 mil vandringsleder och hit kommer besökare från hela Europa. För den kulturintresserade finns flera fina museer, här kan du se allt från antika bilar till konst av yppersta klass. Rackstadmuseet, en pärla bland Sveriges konstmuseer, visar konst av konstnärerna i Rackenkolonin samt aktuella utställningar i det vackra museet i Taserud.
Arvika har ett flertal härliga restauranger och caféer, så det är inte långt mellan matställena. Fina caféer som anrika Nordells Konditori och mysiga Elins Bakgård förgyller din upplevelse av Arvika. Sommartid är restaurangerna i hamnen öppna och man kan njuta av god mat i en sjönära miljö, musik på Olssons Brygga och sköna promenader längs vattnet. Arvika centrum har gott om trevliga affärer, mysiga caféer och simhall med det spännande äventyrsbadet Piratvika för de minsta. Vill du spela golf heter golfbanan Kingselviken och ligger i Edane strax utanför Arvika. Äventyrsgolf, minigolf och shuffleboard kan du spela vid Minigolfparken vid Ingestrand strax söder om Arvika. I Klässbol hittar du det välkända Klässbols Linneväveri som väver dukar o servetter till både kungahus och ambassader runt om i världen. Här kan du handla i fabriksförsäljningen, titta på produktionen och fika på trevliga Kaffekvarnen.
Historia och kultur
Arvika är Sveriges innersta hamn med förbindelse med de sju haven och hamnen spelade under 1800 talet en stor roll för transport och näringsliv. Ännu viktigare för Arvika blev tillkomsten av nordvästra stambanan och järnvägen 1871, vilket förvandlade Arvika från en oansenlig handels- och hantverksort till en blomstrande industristad. Det strategiska läget vid stambanan mellan Stockholm och Oslo har stor betydelse än idag. Både för snabba persontransporter och för att föra Arvikaprodukter ut i världen. Under tidigt 1800-tal hette Arvika ”Oscarsstad”, som en hyllning till den nye kronprinsens son Oscar. 1821 återtogs namnet Arvika och orten fick stadsrättigheter 1911.
Den goda tillgången på lera och den kring förrförra sekelskiftet blomstrande Rackenkolonin har gjort Arvika till den kultur- och hantverksstad den är i dag med många verksamma keramiker och konstnärer. Musikhögskolan Ingesund bidrar till att förstärka den kulturella profilen och Arvikaborna har ett unikt konsertutbud.
Motorsport är och har alltid varit ett stort intresse och Arvika har fostrat många motorsportsprofiler och många bor kvar i kommunen. Bland de mer kända kan nämnas: Kenny Bräck, Per Eklund, Tommy Kristoffersson, Johan Kristoffersson, Petter Solberg och Oliver Solberg.
Skogarna i Arvika kommun är centrum för de vita älgarna som finns i västra Värmland och den mest kända vita älgen Ferdinand blev berömd via sociala medier bodde och levde sitt liv i norra delen av Arvika kommun. 2018 sändes en timmes program på SVT om denna unika vita älg och hans vänner i skogen.
Näringsliv och utbildning
Arvika centrum är än i dag indelat efter den stadsplan från 1811 som delade in staden enligt rutnätplanens stilideal. Planprincipens stränga geometriska form med ett rätvinkligt gatunät som indelar planområdet i ett system av likformiga, kvadratiska kvarter har antika förebilder i egyptisk, grekisk och romersk stadsbyggnadskonst men förekommer även som stadsideal under såväl medeltiden som renässansen. Många välrenommerade arkitekter har verkat i Arvika och bland de mer kända finns Färdinand Boberg som ritat Disponentvillan i Jössefors i italiensk stil och Ivar Tengbom som ritat Trefaldighetskyrkan i centrala Arvika i jugendstil.
Arvika har alltid varit en industristad. Volvo Construction Equipment AB är en av kommunens största arbetsplatser med mer är 1000 anställda. Andra stora exportföretag är Swegon, Westmatic, Thermia och Klässbols Linneväveri.
I Arvika Näringslivscentrum en gammal ombyggd tobaksfabrik finns i dag ca 40 företag och organisationer med 400 anställda. Här finns ett lärcentrum med kommunal vuxenutbildning, uppdragsutbildningar och högskoleutbildningar.
Boende och Camping
I Arvika finns boenden för alla smaker och plånböcker, allt från det största hotellet Scandic Arvika till mysiga privata boendealternativ. Ingestrands Camping är vackert belägen vid Glafsfjordens strand strax utanför Arvika är den största campingplatsen med ett femtiotal stugor, fina sjönära husbilsplatser och gott om campingtomter. På Guesthouse Eleven i Jössefors kan du kombinera ett skönt och naturnära boende med god mat och aktiviteter i skog och på sjö. Beger du dig till Glaskogens Naturreservat finner du Glaskogens Camping som erbjuder vildmarkscamping med unika campingtomter för husbilar och husvagnar.