Järnleden är en kvalitetsmärkt Värmlandsled som går genom historisk terräng och sträcker sig mellan Kristinehamns gästhamn och Hytte. Välj mellan att gå hela sträckan eller olika etapper. Du vandrar genom ett varierat landskap, förbi små tjärnar och sjöar, över myrmarker och vattendrag genom skog, betesmarker och längs gammal landsväg. Under vandringen passerar du flera historiska platser, fornlämningar och sevärdheter. Under vägen kan du även bland annat träffa på fåglar, rådjur och älg samt plocka bär och svamp längs leden.
Etapper
Kristinehamns gästhamn - Gustafsvik 7 km, svårighetsgrad: lätt, ca 2-3 timmar
Gustafsvik - Älvbron 9 km, svårighetsgrad: medel (svår terräng upp till fornborgen), ca 3-4 timmar
Älvbron - Niklasdamm 4 km, svårighetsgrad: medel, ca 1;5-2 timmar
Niklasdamm - Bergsjötorpet 5 km, svårighetsgrad: medel, ca 1,5-2 timmar
Bergsjötorpet - Hytte 5 km, svårighetsgrad: medel, ca 1,5-2 timmar
Svårighetsgrader för Värmlandsleder:
Lätt: Turen kan vandras med barnvagn, rullstol eller rullator. Underlaget är asfalt, grusväg eller grusad stig.
Medel: Bra framkomlighet. Hela eller delar av turen går på naturstig. Nivåskillnader som är utan problem för en person med normal kondition.
Svår: Begränsad framkomlighet på grund av branta passager och större nivåskillnader som kräver god kondition.
Framkomlighet
Vandringsleden är väl uppmärkt med stolpar, vägvisare och skyltar och du kan vandra leden utan karta. Leden är markerad med orange färg på stolpar och träd. Inne i Kristinehamn är leden markerad med orange tejp på lyktstolpar och blåvita pilar uppsatta på lyktstolpar som visar vägen. Leden underhålls mellan maj-september. Övrig tid får man gärna vandra men det kan då förkomma hinder utefter vägen.
Service
Längs leden finns ett antal rastplatser och torrdass. Vid Ljustjärnen finns vindskydd och eldstad. Dricksvatten kan du fylla på vid Niklasdams Trädgård, Gustafsvik och vid Kristinehamns gästhamn. Stanna till och smaka på Niklasdams pelargonkaka på Niklasdams café.
Audioguide
Lyssna på mini-podcasts medan du vandrar längs Järnleden. Hör på inslag om historien, djur och natur, vandring och löpning. Ladda hem gratisappen Storyspot.
Historia
Bakgrunden till vandringsleden är järnets historiska betydelse för Kristinehamn - det var järnets väg till Vänern som drev fram stadsbildningen. Järnleden går på stigar och vägar som användes förr, kanske redan från slutet av 1400-talet, då järntransporterna sökte sig från Värmlands Bergslag ner mot Vänerkusten och Kristinehamn, eller Bro som orten hette innan stadsbildningen 1642. Det var Gustav Vasa som insåg Bergslagens strategiska betydelse och gav order att bygga en transportled för järn. Kristinehamn var från 1700-talets mitt och 100 år framåt centrum för Bergslagens järnexport. Järnleden följer delvis samma vägar som användes redan på 1600-talet. Historien är levandegjord genom ett flertal informationstavlor längs leden som berättar om järnets tid, med bl a illustrationer av Kristinehamns-konstnären Kjell Sundberg.
Kombinera med andra leder
Om du är sugen på en riktig långvandring kan du vandra vidare in på Järnsjöleden som startar i Hytte. Den är 28 km och går till Bjurbäckens Slussar i Storfors. Järnsjöleden ansluter i sin tur till Rövarleden, som fortsätter in på Lårhöjdsleden, vidare in på Åsjöleden som i sin tur ansluter till Lunnedsleden och avslutas i Karlskoga. Mer information om Järnsjöleden och anslutande leder i Storfors hittar du här.
Leden underhålls mellan maj-september. Övrig tid får man gärna vandra men det kan då förkomma hinder utefter vägen.