Om Kristinehamn

Med kaxiga placeringen tredje störst i Europa och störst i Sverige finns det ingenting som liknar Vänern. I Kristinehamn är det lätt att nå Vänern, cykla eller promenera på strandpromenaden året runt och här kan du också besöka ett av de största Picassokonstverken i världen som står vid Vänerns strand.

Kristinehamn – från historiska museet till Sannabadet

Upptäck en stad som knyter ihop historia och nutid, där berömdheter som drottning Kristina, Gustaf Fröding och Picasso satt sina avtryck. Upplev historien med en stadsvandring, gamla skyltar eller genom ett besök på Kristinehamns historiska museum, och avlsuta dagen med ett dopp och spa på Sannabadet

Ölme Prästgård

Picassostatyn i Kristinehamn

Lokalproducerat och mat och fika

I Kristinehamn tillverkas mycket lokalproducerad mat och dryck: t.ex. Värmlandsöl och Mor Carins ostkaka. På Hygns Vilt  hittar du viltkött från eget slakteri och charktillverkning. Mitt i centrum hittar du Retrovågen som är en alldeles ny och härlig deli. På Karaby gård finns också en härlig gårdsbutik.

I Kristinehamn lagas också mat med närproducerade råvaror på restauranger: White guides utvalda Ölme Prästgård eller Mastmagasinet och Mat i din vardag. Du hittar även nummer ett på Tripadvisors lista över de populäraste restaurangerna i Värmland, nämligen Oliveriet där hela atmosfären andas Italien.  Det finns även ett brett utbud av smaker från hela världen: italienskt: panncentralen italienskt möte, Parma, thai mat på Thanh Thai Palace och Kookies Corner, sushi på Akira och Khatuno Sushi eller amerikanskt på Steakhouse 1895.
Fikasugen? På Bageri höghusets mysiga 50-talsmiljö hittar du mängder av goda bakverk. Hemgjord glass och ekologiska bakverk hittar du på Krukmakeri hemjord. Njut av vattenläget, goda räkmackor och bästa glassarna på Panncentralen, Picassos Veranda, Skymningen Mat & Café, Våffelbruket och Café Pärlan. Fler ekologiska bakverk kan du njuta av på Niklasdams trädgårdscafé.

Vandring och äventyr

I Kristinehamn lockar äventyr för både stora och små året runt. Vandra en godkänd Värmlandsled. Välj på historiska Järnleden eller Visnumskilslederna (Prästöleden, Nötöleden och Arskagsleden) med fina utblickar från Vänern. Det finns många härliga leder att välja på och i den nya vandringsbroschyren hittar du 24 vandringsleder.
Cykelsugen? Vänerleden invigs 3 juni. Att cykla runt Sveriges största sjö kan både vara lugnt och utmanande, beroende på vilken takt du väljer. Vill du trampa ännu snabbare kan du välja på fem mountaibikeleder.
Du kan rida på pony hos Karaby Gård, Bed & Breakfast, islandshäst hos Ölme Islandshästar, trampa dressin på Trelänsbanan, klappa djuren på Stadsbondgården, åka gokart eller grilla utomhus. I ett särskilt pelargonväxthus i glas finns Niklasdams Pelargonmuseum med underbar blomdoft av drygt 450 pelargoner.

Kristinehamns skärgård

Njut av skogens skafferi, stillheten, starka färger, unik natur och rena fiskrika vatten där Vänern bjuder på fritt fiske. Sommartid kan du kliva ombord på en turbåt. Du kan välja mellan att åka Kristinehamns egna träbåt Stöten, åka till Karlstad med Båtbuss 95 eller i Kristinehamns vackra skärgård med Båtbuss 96 och se Vänern. I år startar och slutar båtarna i olika perioder vilket betyder att båtsäsongen är förlängd mellan 21 juni till 27 augusti. Vandra, springa eller tälta i Värmlandsskogen. Fiska, simma i sötvatten, njuta på en sandstrand, sola på klippor– eller varför inte bara lägga dig i gräset och lyssna på fåglarna. Vattnet smakar sött och går att dricka. En härlig kajaktur med Vänerkajak eller Stadshotellet eller långfärdsskridskor är ett trevligt sätt att komma ut på Vänern under övriga året.

Mitt i Kristinehamn

I Kristinehamns personliga centrum finns flera kedjor och många unika butiker med mode, delikatesser, inredning, presentartiklar m.m. Något av det du inte får missa är Krukmakeri hemjord som finns i ett gammalt rött trähus vid älven. Här finns den nordiska drejmästaren i keramik och krukmakarmästaren Annbritt Schmützer. Här hittar du keramik, kaffe, te, hemgjord glass, choklad, lakrits och inredning. I stadens äldsta hus i Kristinehamns charmigaste kvarter hittar du Lev Vackert butiken som är den omtalade och unika inredningsbutiken som har över 144 K följare på instagram @lev-vackert. I samma mysiga kvarter hittar du Retrovågen där du på nedervåningen kliver in i en gammaldags lanthandel fylld med lokala delikatesser, övervåningen känns som en skattkammare och fortfarande i samma kvarter den mysiga nostalgibutiken Tant Anna med en härlig blandning av nytt och gammalt öppnar 12 maj.

Kristinehamn

Så mycket vackra hus

Historia och kultur

Platsen var från 1600- och fram till 1800-talen den viktigaste utskeppningsplatsen för Bergslagens stångjärn. Det var här världsmarknadspriset på järn beslutades. Du har flera möjligheter att få mer insikt om Kristinehamns spännande historia: följ med Regina Nordenfeldt eller Gustaf Fröding på en personlig stadsvandring, följ de nio skyltarna om gamla Stan, följ med questen till livet i Krisitnehamn 1800-1850 eller kliv in i historien på Kristinehamns historiska museum.

Det finns ett brett kulturutbud i Kristinehamn. Många konstnärer kommer från Kristinehamn så som ex: Ingemar Lööf, Karin Lööf, Bengt Olson, Stig Olson, Kjell Sundberg, Harry Moberg och Gunvor Nelson. Kliv in på Kristinehamns konstmuseum där du hittar verk från den idag aktuella konstscenen. Muséet ligger i en gammal panncentral på det före detta mentalsjukhusområdet Marieberg. Här finns ett café och en italiensk restaurang med Vänerutsikt. Sommarens utställning är en av Sveriges främsta modeskapare genom tiderna, nämligen Katja of Sweden som visas under perioden 4 juni – 11 september 2022.

Njut av utsikten över Vänerns glittrande vatten och det härliga promenad- och Vänerleden utefter viken från Gustafsviks herrgårdspark i väster, via Österviks kapell och vidare mot gästhamnen och stadskärnan i öster.

Boende och camping i Kristinehamn

Hur vill du bo? Vill du bo i centrum eller granne med Vänern? Du väljer. Söker du ett rum för natten eller är du ute efter en bas att utgå resten av semestern? I Värmland är det nära till allt. Det är aldrig långt till något roligt när du är i värmländska Kristinehamn. Du hittar övernattningsmöjligheter för alla smaker, allt från Kristinehamns herrgårdscamping vid strandpromenaden, exklusiva hotellrum på Sockerslottet inne i centrum, familjevänliga Hotell Marieberg,  hundvänliga Park hotell eller ett av Sveriges största vandrarhem Krongården. Som du märker är alternativen många och vi har bara nämnt några och fler härliga boenden hittar du här.

Fritid på hjul är det många som gillar och då är Kristinehamn ett måste. Här finns flera campingar och ställplatser som du kan bo på. För dig som vill köpa eller serva din husbil eller husvagn finns flera stora återförsäljare och serviceverkstäder

Aktiviteter

Visa alla