Utforska Kristinehamns skärgård och Vänern med båt i sommar. Från Kristinehamn tar du dig till öarna Vålön, Kalvön (härifrån kan du även ta dig vidare till Sibberön), Alvön och Långön. Båtbuss 95 går dessutom hela vägen till Karlstad. Vill du kan du åka från centrum genom Vålösundet och gå av vid Vålösundsbryggan intill Picassoskulpturen. Det går även att promenera eller cykla längs strandpromenaden (Vålösundsvägen) ut mot skärgården.
Båtturer 21 juni – 27 augusti 2022
Besök skärgården med båt. Här finns en plats för alla.
Ta dig hit
Visa allaKänslan att kunna kasta sig ut i havet och få färdas med de stora sjöfararna hem får oss att vilja stanna länge i Kristinehamn.
Anna Säfsten och Mikael Svensson
Guide till öarna
Längs vandringsleden finns sol och badklippor – perfekta att spana in Vänerhavet.
Vandra på vandringsleden genom skogen till Kalvön och Sibberön.
Garanterad fin utsikt när du leker på lekplatsen på Sandvikarna.
Vålön
Vålön är Kristinehamns största ö, och barnfamiljernas paradis. På öns östra sida finns Sandvikarna, en populär plats med långgrunda sandstränder och lekplats. Här finns även en badramp samt en anpassad toalett för rullstolsburna som underlättar för dig med funktionshinder. Blir du hungrig? Ta med matsäck men också något att grilla och använd någon av grillplatserna. Vålön–Kalvön–Sibberön hänger ihop med hjälp av broar och en fyra kilometer lång vandringsled. Längs stigen finns badvikar och klipphällar där du kan bada ostört medan du spanar ut över Vänerskärgården.
Härliga fikastunder med vänervy
På Kalvön finns många möjligheter till ett Vänerdopp
Kalvön
Att kliva ut på gångbron mot Kalvön med Vänern på båda sidor är mäktigt. Kalvön är den minsta av de sammanlänkade öarna Vålön–Kalvön–Sibberön. Ön är en del av ett naturreservat och har två ytor för att slå upp ett tält. Intill bryggan på Kalvön finns klippbad för dig som inte vill ha sand mellan tårna men även en liten sandstrand. Här finns också rejäla bryggor för dig som kommer sjövägen. Grillplatser och vindskydd finns. Kalvön når du med Båtbuss 96 onsdagar, torsdagar och söndagar eller genom att åka till Vålön, med Stöten eller Båtbuss 95/96. Från Vålön går du sedan den mysiga promenaden till Kalvön.
Vålön-Kalvön-Sibberön är förbundna med broar
Vackra vänervyer
Vid Lakholmsudden finns en härlig rastplats
Sibberön
Den tredje av de sammanlänkade öarna Vålön–Kalvön–Sibberön. Sibberön är en del av ett naturreservat. Här finns klippbad, skogsmark, öppna ängar och Vänervyer. Till Sibberön kommer du genom att ta någon av båtarna till Vålön eller Kalvön och sedan vandra. På Sibberön finns en raststuga för tillfällig övernattning. Den var ursprungligen en skogshuggarkoja med tillhörande stall. Stigen delar sig vid raststugan. Österut leder stigen till den populära Lakviken. Det är riktigt fin skog med gamla grova tallar på båda uddarna. Från uddarna har du magnifik utsikt över Vänerns blåa yta mot den fria horisonten. Vid klart väder syns Lakholmens fyr, väster om Brattsand. Tänk att Europas största sötvattenskärgård med 22 000 öar och skär nu ligger framför dig. Det är fritt fiske i Vänern och här finns över 38 fiskarter.
Magiska solnedgångar över Vänern
Solbadarön ger skäl för sitt namn
Ta med tältet och spendera en natt
Alvön
Enligt många kallas Alvön för Solbadarön vilket passar bra med öns många slipade och mjukt formade hällar. Härligast är det på öns östra del vid sundet mot Svinön. De släta, mjuka klipporna ligger oftast tomma och bara väntar på att få ta emot badsugna. En prickad vandringsled tar dig till klipporna på öns västra sida. På Alvön finns ett litet vindskydd som lämpar sig till övernattning eller som plats att söka lä vid dåligt väder. Ön har flera bryggor för både tur- och fritidsbåtstrafik. Alvön erbjuder också fina möjligheter att på egen hand ströva runt och njuta av det innanhav som omger ön. Har du tur så är den lilla sandstranden norr om bryggorna ledig och redo för dig och ditt sällskap. Övernattar du på ön ska du gå till öns andra sida och njuta av när solen trillar ner i Vänern.
Långön har också härligt släta klippor
Härliga Långön
Långön
På Långön finns många fina naturhamnar där lä kan fås oberoende vindriktning. Därför är Långön extra populär bland fritidsbåtägare och framförallt bland seglare. Här kan du med lätthet finna en egen klippa och ta ett dopp på Långöns egna lilla riviera, alldeles intill bryggan på öns nordvästra sida. Flera öppna ytor inbjuder till övernattning med tält. Ett vindskydd finns i anslutning till den lilla turbåtsbryggan.