Vi guidar dig till

Kristinehamns skärgård

5 minuters läsning

Foto:

John Persson

Kristinehamns Skärgård

Välkommen att upptäcka i Kristinehamns vackra skärgård året om. Vandra eller cykla på strandpromenaden längs med Vålösundet, åk långfärdsskridskor eller fiska, besök Picassoskulpturen, spana efter fåglar, vinterbada, vandra längs Jacquelines naturstig eller njut av båtliv, fika, glass och Vänerhorisonten.

 Vill du upptäcka skärgården från sjösidan men saknar egen båt? Inga problem, i Kristinehamn kan du paddla både kanot och kajak, hyra en el- eller motorbåt eller utforska skärgården och Vänern med en av turbåtarna som går sommartid.

Matställen i skärgården

 • Picassos veranda

  Njut av en god räksmörgås med lokal öl eller en kaffe… Läs mer
 • Gattet – restaurang

  Sommaren 2023 öppnar Vänerns bästa sjökrog med… Läs mer
 • Skymningen mat & café

  Sommartid serveras fika, glass och mat i skärgårdsmiljö… Läs mer
 • Café Pärlan

  Café i Kristinehamns skärgård med utsikt över Vänern. Läs mer

* OBS! Flera av restaurangerna i skärgården har endast säsongsöppet. Kontrollera därför alltid öppettider på företagets egna sida före ditt besök.


Läs mer om naturupplevelser och Vänervyer:


Turbåtar i Kristinehamns Skärgård

Båtsäsongen 2023

25 juni – 27 augusti

Sommartid kan du utforska Europas största sötvattenskärgård ombord på en av turbåt från Kristinehamn. Ett besök på en av öarna i Kristinehamns skärgård är en trevlig utflykt oavsett väder.

Båtbusstrafiken i Kristinehamn körs av rederiet Skeppa på uppdrag av Värmlandstrafik. Du hittar information om biljetter samt aktuell tidtabeller på www.värmlandstrafik.se

Ta bussen till båten

Vill du lämna bilen hemma tar du buss 65 från Kristinehamns centrum mot Strandudden. Kliv av vid hållplats Vålösundsbryggan. Resan tar ca. 15 minuter. Med tåg tar du dig enkelt mellan Kristinehamn och Karlstad

Känslan att kunna kasta sig ut i havet och få färdas med de stora sjöfararna hem får oss att vilja stanna länge i Kristinehamn.

 Anna Säfsten och Mikael Svensson

Läs om de olika turerna:


Guide till öarna –

Vilken blir din favorit i sommar?

I Kristinehamns skärgård finns många fina öar att upptäcka, både med och utan egen båt. Tänk dock på att det inte finns butiker eller restauranger på öarna så se till att packa din picknickkorg med godsaker eller köp med take away från någon av restaurangerna eller caféerna längs med Vålösundsvägen. På vissa av öarna kan du övernatta i tält på utmärkta platser.

Vålön

Ta Stöten, Båtbuss 97, från Vålösundsbryggan

Vålön

Vålön är barnfamiljernas paradis. På öns östra sida finns Sandvikarna, en av Vänerskärgårdens finaste sandstränder. Här finns badramp och toalett anpassad för rullstolsburna. Vid Sandvikarna finns även lekplats, om de små behöver roas med mer mer än den långgrunda stranden, picknickbord och grillplats.

Kristinehamns största ö är väl värt ett besök oavsett väder. Naturen är omväxlande med barrskog, långgrunda sandstränder, blåbär, smultron, svamp, vita syrener och lövträd. De tre öarna Vålön–Kalvön–Sibberön hänger ihop med hjälp av broar och en fyra kilometer lång vandringsled, enkel väg. Längs stigen finns badvikar och klipphällar där du kan bada ostört medan du spanar ut över Vänerskärgården.

Kalvön

Att kliva ut på gångbron mot Kalvön med Vänern på båda sidor är mäktigt. Kalvön är den minsta av de sammanlänkade öarna Vålön–Kalvön–Sibberön. Ön är en del av Värmlandsskärgårdens naturreservat. Här får du tälta på uppmarkerade platser. Intill bryggan på Kalvön finns klippbad för dig som inte vill ha sand mellan tårna men även en liten sandstrand. Här finns också rejäla bryggor för dig som kommer sjövägen. Grillplatser och vindskydd finns.

Kalvön

Åk med Stöten till Kalvön

Sibberön

Ta Stöten till Vålön/ Kalvön och vandra till Sibberön

Sibberön

Den tredje av de sammanlänkade öarna Vålön–Kalvön–Sibberön. Sibberön är en del av Värmlandsskärgårdens naturreservat. Här finns klippbad, skogsmark, öppna ängar och vackra Vänervyer. Från bron lämnar du stranden bakom dig och vandrar in i skogsbrynet. På Sibberön finns en raststuga som kan användas för tillfällig övernattning men den går inte att boka. Stugan var ursprungligen en skogshuggarkoja med tillhörande stall. Stigen delar sig vid raststugan. Österut leder den dig till den populära Lakviken. Det finns fin skog med gamla grova tallar på båda uddarna där du har du magnifik utsikt över Vänerns blåa yta och den fria horisonten. Vid klart väder syns Lakholmens fyr, väster om Brattsand. Ta med fiskespöet och prova lyckan. Det är fritt fiske i Vänern och här finns över 38 fiskarter.

Alvön

Enligt många kallas Alvön för Solbadarön vilket passar bra med öns många slipade och mjukt formade hällar. Härligast är det på öns östra del vid sundet mot Svinön. De släta, mjuka klipporna ligger oftast tomma och bara väntar på att få ta emot badsugna. En prickad vandringsled tar dig till klipporna på öns västra sida. På Alvön finns ett litet vindskydd som lämpar sig till övernattning eller som plats att söka lä vid dåligt väder. Ön har flera bryggor för både tur- och fritidsbåtstrafik. Alvön erbjuder också fina möjligheter att på egen hand ströva runt och njuta av det innanhav som omger ön. Har du tur så är den lilla sandstranden norr om bryggorna ledig och redo för dig och ditt sällskap. Övernattar du på ön ska du gå till öns andra sida och njuta av när solen trillar ner i Vänern.

Alvön

Åk Båtbuss 96 till Alvön

Långön

Tag Båtbuss 96 till Långön.

Långön

På Långön finns många fina naturhamnar där lä kan fås oberoende vindriktning. Därför är Långön extra populär bland fritidsbåtägare och framförallt bland seglare. Här kan du med lätthet finna en egen klippa och ta ett dopp på Långöns egna lilla riviera, alldeles intill bryggan på öns nordvästra sida. Flera öppna ytor inbjuder till övernattning med tält. Ett vindskydd finns i anslutning till den lilla turbåtsbryggan.