Vill du upptäcka skärgården från sjösidan men saknar egen båt? Inga problem, i Kristinehamn kan du paddla både kanot och kajak, hyra en el- eller motorbåt eller utforska skärgården och Vänern med en av turbåtarna som går sommartid.
Upptäck skärgården
Sök andra aktiviteter i KristinehamnMatställen i skärgården
-
Picassos veranda
Njut av en god räksmörgås med lokal öl eller en kaffe… Läs mer -
Gattet – restaurang
Sommaren 2023 öppnar Vänerns bästa sjökrog med… Läs mer -
Skymningen mat & café
Sommartid serveras fika, glass och mat i skärgårdsmiljö… Läs mer -
Café Pärlan
Café i Kristinehamns skärgård med utsikt över Vänern. Läs mer
* OBS! Flera av restaurangerna i skärgården har endast säsongsöppet. Kontrollera därför alltid öppettider på företagets egna sida före ditt besök.
Läs mer om naturupplevelser och Vänervyer:
Turbåtar i Kristinehamns Skärgård
Båtsäsongen 2023
25 juni – 27 augusti
Sommartid kan du utforska Europas största sötvattenskärgård ombord på en av turbåt från Kristinehamn. Ett besök på en av öarna i Kristinehamns skärgård är en trevlig utflykt oavsett väder.
Båtbusstrafiken i Kristinehamn körs av rederiet Skeppa på uppdrag av Värmlandstrafik. Du hittar information om biljetter samt aktuell tidtabeller på www.värmlandstrafik.se
Ta bussen till båten
Vill du lämna bilen hemma tar du buss 65 från Kristinehamns centrum mot Strandudden. Kliv av vid hållplats Vålösundsbryggan. Resan tar ca. 15 minuter. Med tåg tar du dig enkelt mellan Kristinehamn och Karlstad
Känslan att kunna kasta sig ut i havet och få färdas med de stora sjöfararna hem får oss att vilja stanna länge i Kristinehamn.
Anna Säfsten och Mikael Svensson
Läs om de olika turerna:
Guide till öarna –
Vilken blir din favorit i sommar?
I Kristinehamns skärgård finns många fina öar att upptäcka, både med och utan egen båt. Tänk dock på att det inte finns butiker eller restauranger på öarna så se till att packa din picknickkorg med godsaker eller köp med take away från någon av restaurangerna eller caféerna längs med Vålösundsvägen. På vissa av öarna kan du övernatta i tält på utmärkta platser.
Vålön
Ta Stöten, Båtbuss 97, från Vålösundsbryggan
Vålön
Vålön är barnfamiljernas paradis. På öns östra sida finns Sandvikarna, en av Vänerskärgårdens finaste sandstränder. Här finns badramp och toalett anpassad för rullstolsburna. Vid Sandvikarna finns även lekplats, om de små behöver roas med mer mer än den långgrunda stranden, picknickbord och grillplats.
Kristinehamns största ö är väl värt ett besök oavsett väder. Naturen är omväxlande med barrskog, långgrunda sandstränder, blåbär, smultron, svamp, vita syrener och lövträd. De tre öarna Vålön–Kalvön–Sibberön hänger ihop med hjälp av broar och en fyra kilometer lång vandringsled, enkel väg. Längs stigen finns badvikar och klipphällar där du kan bada ostört medan du spanar ut över Vänerskärgården.
Kalvön
Att kliva ut på gångbron mot Kalvön med Vänern på båda sidor är mäktigt. Kalvön är den minsta av de sammanlänkade öarna Vålön–Kalvön–Sibberön. Ön är en del av Värmlandsskärgårdens naturreservat. Här får du tälta på uppmarkerade platser. Intill bryggan på Kalvön finns klippbad för dig som inte vill ha sand mellan tårna men även en liten sandstrand. Här finns också rejäla bryggor för dig som kommer sjövägen. Grillplatser och vindskydd finns.
Kalvön
Åk med Stöten till Kalvön
Sibberön
Ta Stöten till Vålön/ Kalvön och vandra till Sibberön
Sibberön
Den tredje av de sammanlänkade öarna Vålön–Kalvön–Sibberön. Sibberön är en del av Värmlandsskärgårdens naturreservat. Här finns klippbad, skogsmark, öppna ängar och vackra Vänervyer. Från bron lämnar du stranden bakom dig och vandrar in i skogsbrynet. På Sibberön finns en raststuga som kan användas för tillfällig övernattning men den går inte att boka. Stugan var ursprungligen en skogshuggarkoja med tillhörande stall. Stigen delar sig vid raststugan. Österut leder den dig till den populära Lakviken. Det finns fin skog med gamla grova tallar på båda uddarna där du har du magnifik utsikt över Vänerns blåa yta och den fria horisonten. Vid klart väder syns Lakholmens fyr, väster om Brattsand. Ta med fiskespöet och prova lyckan. Det är fritt fiske i Vänern och här finns över 38 fiskarter.
Alvön
Enligt många kallas Alvön för Solbadarön vilket passar bra med öns många slipade och mjukt formade hällar. Härligast är det på öns östra del vid sundet mot Svinön. De släta, mjuka klipporna ligger oftast tomma och bara väntar på att få ta emot badsugna. En prickad vandringsled tar dig till klipporna på öns västra sida. På Alvön finns ett litet vindskydd som lämpar sig till övernattning eller som plats att söka lä vid dåligt väder. Ön har flera bryggor för både tur- och fritidsbåtstrafik. Alvön erbjuder också fina möjligheter att på egen hand ströva runt och njuta av det innanhav som omger ön. Har du tur så är den lilla sandstranden norr om bryggorna ledig och redo för dig och ditt sällskap. Övernattar du på ön ska du gå till öns andra sida och njuta av när solen trillar ner i Vänern.
Alvön
Åk Båtbuss 96 till Alvön
Långön
Tag Båtbuss 96 till Långön.
Långön
På Långön finns många fina naturhamnar där lä kan fås oberoende vindriktning. Därför är Långön extra populär bland fritidsbåtägare och framförallt bland seglare. Här kan du med lätthet finna en egen klippa och ta ett dopp på Långöns egna lilla riviera, alldeles intill bryggan på öns nordvästra sida. Flera öppna ytor inbjuder till övernattning med tält. Ett vindskydd finns i anslutning till den lilla turbåtsbryggan.