Vi guidar dig till

Båtturer på Vänern

6 minuters läsning

Båtturer på Vänern

Kliv ombord på en turbåt som trafikerar mellan Kristinehamns centrum, Vålösundsbryggan och öarna i skärgården. Det är härligt att komma ut på Vänerhavet. Båtarna är: träbåten Stöten, Båtbuss 95 och 96 samt Christine Af Bro - Bojorten.

Vi tackar för båtsäsongen 2021 och längtar redan till säsongen 2022.

Här kan du läsa om säsongen 2021.
Med Kristinehamns båttrafik kan du under sommaren ta dig ut till flera öar i skärgården. De öar du kan nå med turbåtarna i Kristinehamn är Vålön (härifrån kan du även ta dig till Kalvön och Sibberön), Alvön, Långön och Saxholmen. Du kan även åka från centrum genom Vålösundet och gå av vid Vålösundsbryggan intill Picassoskulpturen. Det går även att promenera eller cykla längs strandpromenaden (Vålösundsvägen) ut mot skärgården

Båtturer 22 juni – 15 augusti 2021

Åk båt i Kristinehamns skärgård, många möjligheter.

Aktiviteter

Visa alla

Känslan att kunna kasta sig ut i havet och få färdas med de stora sjöfararna hem får oss att vilja stanna länge i Kristinehamn.

 Anna Säfsten och Mikael Svensson

Guide till öarna

Garanterad fin utsikt när du leker på lekplatsen på Sandvikarna.

Härliga Sandvikarna

Vandra på vandringsleden genom skogen till Kalvön och Sibberön.

Längs vandringsleden finns sol och badklippor – perfekta att spana in Vänerhavet.

Vålön

Kristinehamns största ö är Vålön. På öns östra sida finns Sandvikarna, en populär plats bland barnfamiljer med långgrunda sandstränder och lekplats. Här finns även en badramp samt en anpassad toalett för rullstolsburna som underlättar för dig med funktionshinder. Blir du hungrig? Ta med matsäck men också något att grilla och använd någon av grillplatserna. Vålön–Kalvön–Sibberön hänger ihop med hjälp av broar och en fyra kilometer lång vandringsled. Längs stigen finns badvikar och klipphällar där du kan bada ostört medan du spanar ut över Vänerskärgården.

Kalvön har många möjligheter till att ta ett Vänerdopp

Delar av vandringsleden är Vänernära

På Kalvön finns flera härliga platser att pausa på

Nyhet! I sommar kan du åka båt ända till Kalvön

Kalvön

Den minsta av de sammanlänkade öarna Vålön–Kalvön–Sibberön. Ön är en del av ett naturreservat och har två ytor för att slå upp ett tält. Intill bryggan på Kalvön finns klippbad för dig som inte vill ha sand mellan tårna men även en liten sandstrand. Här finns också rejäla bryggor för dig som kommer sjövägen. Grillplatser och vindskydd finns. Till Kalvön kommer du genom att ta träbåten Stöten som går till Kalvön. Du kan även åka till Vålön, antingen med Stöten eller Båtbuss 95/96. Från Vålön kan du gå den mysiga promenaden till Kalvön.

Öarna är förbundna med broar

Spana in Vänerhorisonten hittar du längst ut på Lakholmsuddarna.

Om vädret överraskar dig kan du övernatta i Sibberöstugans raststuga

Vid Lakholmsudden finns en härlig rastplats

Sibberön

Den tredje av de sammanlänkade öarna Vålön–Kalvön–Sibberön. Du kommer hit med turbåt till Vålön eller Kalvön. Sibberön är en del av ett naturreservat. Här finns klippbad, skogsmark, öppna ängar och Vänervyer. Till Sibberön kommer du genom att ta någon av båtarna till Vålön eller Kalvön och sedan vandra. På bilden ser du Sibberöns raststuga som ursprungligen var en skogshuggarkoja med tillhörande stall. Stigen delar sig vid raststugan. Österut leder stigen till den populära Lakviken. Det är riktigt fin skog med gamla grova tallar på båda uddarna. Från uddarna har du magnifik utsikt över Vänerns blåa yta mot den fria horisonten. Vid klart väder syns Lakholmens fyr, väster om Brattsand. Tänk att Europas största sötvattenskärgård med 22 000 öar och skär nu ligger framför dig. Det är fritt fiske i Vänern och här finns över 38 fiskarter.

Solbadarön ger skäl för sitt namn

Spana in Vänerhorisonten

Spana in när solen går ner i Vänern

Ta med tältet och övernatta

Alvön

Enligt många kallas Alvön för Solbadarön vilket passar bra med öns många slipade och mjukt formade hällar. Härligast är det på öns östra del vid sundet mot Svinön. De släta, mjuka klipporna ligger oftast tomma och bara väntar på att få ta emot badsugna. En prickad vandringsled tar dig till klipporna på öns västra sida. På Alvön finns ett litet vindskydd som lämpar sig till övernattning eller som plats att söka lä vid dåligt väder. Ön har flera bryggor för både tur- och fritidsbåtstrafik. Alvön erbjuder också fina möjligheter att på egen hand ströva runt och njuta av det innanhav som omger ön. Har du tur så är den lilla sandstranden norr om bryggorna ledig och redo för dig och ditt sällskap. Övernattar du på ön ska du gå till öns andra sida och njuta av när solen trillar ner i Vänern.

Långön har också härligt släta klippor

Härliga Långön

Med Båtbuss 95 och 96 tar du dig till Långön alla dagar utom måndagar

Härliga Långön

Långön

På Långön finns många fina naturhamnar där lä kan fås oberoende vindriktning. Därför är Långön extra populär bland fritidsbåtägare och framförallt bland seglare. Här kan du med lätthet finna en egen klippa och ta ett dopp på Långöns egna lilla riviera, alldeles intill bryggan på öns nordvästra sida. Flera öppna ytor inbjuder till övernattning med tält. Ett vindskydd finns i anslutning till den lilla turbåtsbryggan.

Saxholmen, en gammal borg

Saxholmen

Med båt kan du besöka den sägenomspunna ön Saxholmen i Kristinehamns skärgård där det har gjorts arkeologiska utgrävningar. Saxholmen är en liten, hög ö belägen i inloppet till Ölmeviken i nordöstra Vänern. Här kan du lägga till med båt vid öns norra ände. Kajak finns att hyra.

I forna tider fanns en borg på Saxholmen. Nu finns bara ruinerna kvar. Ön har varit föremål för arkeologiska utgrävningar, bland annat under början och mitten av 1990-talet. Också på de närliggande öarna Lindön och Torrholmen har man funnit rester efter medeltida boplatser. Det finns en myt om den grymme och hatiske Saxe av Sachsen som levde på Saxholmen. Han plågade både husfolket och hustrun, men fick sitt rättmätiga straff, då hustrun rymde med sin älskare över Ölmevikens is en juldagsmorgon på en bakskodd häst. Dessförinnan hade hon enligt myten tänt eld på borgen och kastat in nyckeln på borggården.

Knagglig terräng som kräver pigga ben.

På bryggan finns en vevgramofon där du kan höra historien om Saxholmen.

Säsongen 2021 går Bojorten och piratturerna till Saxholmen.