Vi guidar dig till

Båtturer på Vänern

5 minuters läsning

Foto:

Faisal Aimal

Båtturer på Vänern

Upptäck Kristinehamns vackra skärgård och Vänerhavet ombord på en turbåt. Träbåten Stöten och Båtbuss 95 och 96 trafikerar mellan Kristinehamns centrum, Vålösundsbryggan och öarna i skärgården. Välkommen till ölivet.


Utforska Kristinehamns skärgård och Vänern med båt i sommar. Från Kristinehamn tar du dig till öarna Vålön, Kalvön (härifrån kan du även ta dig vidare till Sibberön), Alvön och Långön. Båtbuss 95 går dessutom hela vägen till Karlstad. Vill du kan du åka från centrum genom Vålösundet och gå av vid Vålösundsbryggan intill Picassoskulpturen. Det går även att promenera eller cykla längs strandpromenaden (Vålösundsvägen) ut mot skärgården.

Båtturer 21 juni – 27 augusti 2022

Besök skärgården med båt. Här finns en plats för alla.

Turbåtarna i Kristinehamns Skärgård

Stöten (m/f Vålön)

Kristinehamns egen träbåt som trafikerar Vålösundet. Båten går primärt från Vålösundsbryggan och gör även turer till/från Mastmagasinet via Gästhamnen och Herrgårdscampingen. Båten tar ca 27 personer. Biljetter köps ombord och kan inte förbokas. Hundar är tillåtna i mån av plats.

Båtbuss 95/96 (m/f Alvön)

Båtbussen går två olika turer från Kristinehamn. Linje 95 till Karlstad och Linje 96 ut i Skärgården till Alvön och Långön. Båda turerna går primärt från Vålösundsbryggan. Biljetter kan förbokas på karlstadsbuss.se, via Biljettstugan i Inre hamn (Karlstad) eller på Kristinehamns turistbyrå. Hundar är tillåtna i mån av plats.

Ta dig hit

Visa alla

Känslan att kunna kasta sig ut i havet och få färdas med de stora sjöfararna hem får oss att vilja stanna länge i Kristinehamn.

 Anna Säfsten och Mikael Svensson

Guide till öarna

Längs vandringsleden finns sol och badklippor – perfekta att spana in Vänerhavet.

Vandra på vandringsleden genom skogen till Kalvön och Sibberön.

Garanterad fin utsikt när du leker på lekplatsen på Sandvikarna.

Vålön

Vålön är Kristinehamns största ö, och barnfamiljernas paradis. På öns östra sida finns Sandvikarna, en populär plats med långgrunda sandstränder och lekplats. Här finns även en badramp samt en anpassad toalett för rullstolsburna som underlättar för dig med funktionshinder. Blir du hungrig? Ta med matsäck men också något att grilla och använd någon av grillplatserna. Vålön–Kalvön–Sibberön hänger ihop med hjälp av broar och en fyra kilometer lång vandringsled. Längs stigen finns badvikar och klipphällar där du kan bada ostört medan du spanar ut över Vänerskärgården.

Härliga fikastunder med vänervy

På Kalvön finns många möjligheter till ett Vänerdopp

Kalvön

Att kliva ut på gångbron mot Kalvön med Vänern på båda sidor är mäktigt. Kalvön är den minsta av de sammanlänkade öarna Vålön–Kalvön–Sibberön. Ön är en del av ett naturreservat och har två ytor för att slå upp ett tält. Intill bryggan på Kalvön finns klippbad för dig som inte vill ha sand mellan tårna men även en liten sandstrand. Här finns också rejäla bryggor för dig som kommer sjövägen. Grillplatser och vindskydd finns. Kalvön når du med Båtbuss 96 onsdagar, torsdagar och söndagar eller genom att åka till Vålön, med Stöten eller Båtbuss 95/96. Från Vålön går du sedan den mysiga promenaden till Kalvön.

Vålön-Kalvön-Sibberön är förbundna med broar

Vackra vänervyer

Vid Lakholmsudden finns en härlig rastplats

Sibberön

Den tredje av de sammanlänkade öarna Vålön–Kalvön–Sibberön. Sibberön är en del av ett naturreservat. Här finns klippbad, skogsmark, öppna ängar och Vänervyer. Till Sibberön kommer du genom att ta någon av båtarna till Vålön eller Kalvön och sedan vandra. På Sibberön finns en raststuga för tillfällig övernattning. Den var ursprungligen en skogshuggarkoja med tillhörande stall. Stigen delar sig vid raststugan. Österut leder stigen till den populära Lakviken. Det är riktigt fin skog med gamla grova tallar på båda uddarna. Från uddarna har du magnifik utsikt över Vänerns blåa yta mot den fria horisonten. Vid klart väder syns Lakholmens fyr, väster om Brattsand. Tänk att Europas största sötvattenskärgård med 22 000 öar och skär nu ligger framför dig. Det är fritt fiske i Vänern och här finns över 38 fiskarter.

Aktiviteter på öarna

Visa alla

Magiska solnedgångar över Vänern

Solbadarön ger skäl för sitt namn

Ta med tältet och spendera en natt

Alvön

Enligt många kallas Alvön för Solbadarön vilket passar bra med öns många slipade och mjukt formade hällar. Härligast är det på öns östra del vid sundet mot Svinön. De släta, mjuka klipporna ligger oftast tomma och bara väntar på att få ta emot badsugna. En prickad vandringsled tar dig till klipporna på öns västra sida. På Alvön finns ett litet vindskydd som lämpar sig till övernattning eller som plats att söka lä vid dåligt väder. Ön har flera bryggor för både tur- och fritidsbåtstrafik. Alvön erbjuder också fina möjligheter att på egen hand ströva runt och njuta av det innanhav som omger ön. Har du tur så är den lilla sandstranden norr om bryggorna ledig och redo för dig och ditt sällskap. Övernattar du på ön ska du gå till öns andra sida och njuta av när solen trillar ner i Vänern.

Långön har också härligt släta klippor

Härliga Långön

Långön

På Långön finns många fina naturhamnar där lä kan fås oberoende vindriktning. Därför är Långön extra populär bland fritidsbåtägare och framförallt bland seglare. Här kan du med lätthet finna en egen klippa och ta ett dopp på Långöns egna lilla riviera, alldeles intill bryggan på öns nordvästra sida. Flera öppna ytor inbjuder till övernattning med tält. Ett vindskydd finns i anslutning till den lilla turbåtsbryggan.