Museum med samtidskonst & historia
Kristinehamns Konstmuseum
Har utställningar från den aktuella konstscenen, professionella guider och en mysig museibutik. Det är alltid en större sommarutställning samt ett par andra utställningar varje år. Utöver utställningen i Panncentralen så finns alltid den fasta basutställningen med konstnärer från Kristinehamn och Värmland som vissas i Galleri Kvadraten som ligger granne med Konstmuséet, läs mer här om den. Planera ditt besök utefter utställningarna 2025/2026:
17 maj – 7 september: Sven Fristedt– Mästare i mönster
17 maj – 7 september: Ethel Halvarsson texilkonstnär (utställningen är på våning 3 i Galleri Kvadraten)
4 oktober – 11 januari: Marie Hettwer- Blunda
31 januari – 26 april: Anna Odell
31 januari – 26 april: Stipendiat 2026
Klicka här för kontaktinfo till konstmuséet, info om kommande utställningar och guidningar.
Ett tips är att kombinera Kristinehamns konstmuseum med andra välrenomerade konstinrättningar i Värmland för en resa med temat konst som Lars Lerins Sandgrund i Karlstad, Racksta muséet i Arvika, Kraftstationen i Deje, Sliperiet i Grums och Alma Löv Museum of Art i Sunne.
Kristinehamns Historiska
Ligger mitt i centrum och har en fast utställning ”Järnet födde staden” som berättar om hur Kristinehamn växte fram ur den järnhantering som skedde i området, läs mer här. Boka en kunnig guide som ger er det lilla extra vid ert besök. Utöver den fasta utställningen på ovanvåningen visas tillfälliga utställningar på undervåningen. Mycket av materialet hämtas ur Kristinehamns unika och digra bildarkiv med flera hundratusentals bilder.
Aktuella och kommande utställningar 2025/2026:
7 – 31 maj: Skolornas bildutställning
14 juni – 30 augusti: EPA Sverige
20 september – 31 januari: Ruben Nilsson
Klicka här för kontakt till Historiska, samt mer info om muséet.
Kristinehamns Historiska lägger även upp en del av de tillfälliga lokalhistoriska utställningarna digitalt och de hittar du här.
Kombinera exempelvis med guidning och besök på Alfred Nobels Björkborn i Karlskoga och/eller Långbansgruvby i Filipstad som båda har spännande historia.

Unika berättelser
Konsult Christina Skan
Med hjälp av guiden Christina Skan kan du välja olika teman på din guidning. De kan alla fås på svenska eller engelska. Guidningarna kan anpassas att göras på plats / vandring, ombord på en buss eller i en lokal (utom naturvandringarna). Mer information och kontakt till Christina hittar du här.
- Historisk stadsvandring i Järnets stad– Karaktären Regina Nordenfeldt har på sig sina tidstypiska kläder från 1700- och 1800-talens Kristinehamn när hon berättar om de 120 år då Kristinehamn var Järnets stad. Världsmarknadspriset på järn sattes i Kristinehamn då, så Regina är van vid förnäma besökare och hon skvallrar gärna om märkvärdigheter. Kombinera gärna med historien om Picassoskulpturen. Tar ca 45 min som vandring.
- Picassoskulpturen vid Vänerns strand– Ni får historien om hur det gick till när en äkta Picasso på 35 ton kom till Vänerns strand. Det är en berättelse om amour, tjurskallighet och oväntade samarbeten. Ni får se skulpturens olika perspektiv och fascineras av den makalösa byggtekniken. Picassoskulpturen ligger 7 km från centrum längst ut på Vålösundsvägen i skärgården. Tar minst 35 min beroende på startplats.
- Drottning Kristina och hennes historia– 1642 fick Kristinehamn sina stadsprivilegier av drottning Kristinas förmyndarregering och därmed fick staden sitt namn av drottningen. På denna guidning får du höra om hennes händelserika liv, från födelse till hennes död. Kombineras fördelaktigt med Kristinehamns historia.
- Järnleden- historisk naturvandring som följer järnets väg från Bergslagen till Kristinehamn. Exempel: 16 km – ca 6 timmar, vandring mellan Hytte och Älvbron. Buss till start och slutplats behövs och kan göras med Värmlandstrafik eller egen transport.
- Skärgårdsvandring- En vandring på ”Tre öars led” över Vålön, Kalvön och Sibberön som förbinds via gångbroar och är 4 km enkel väg. Hon berättar om naturen och fågelliv samt djurliv. 8 km vandring t/r . Ca 3 timmar.
OBS! Transport till ön via båt krävs! Sommartid finns turbåt i trafik och i perioden maj/juni till slutet av september kan ”Stöten” som tar 25 passagerare bokas under tider när båten inte går turtrafik. Resan tar 10 min enkel väg från Vålösundsbryggan till Vålön. Kontakt till rederiet Skeppa se nedan under ”övriga gruppaktiviteter”. - Gustafviks Herrgård- Här får ni en guidning på området där Ernst Kirschsteiger renoverade en flygel under 2016 i TV-programmen ”Sommar med Ernst” och ”Jul med Ernst”. Ni får lära känna kända familjer som bott på gården och om celebra besökare och om hur det såg ut här förr. Tar minst 45 minuter beroende på startplats.
Gustaf Fröding med Öivind Åsberg
Visste du att Gustaf Fröding bodde åtta år i Kristinehamn och delar av familjen ännu längre? Man kanske förknippar Fröding med Karlstad i första hand, men faktum är att Kristinehamn är en av de platser han bodde längst på under sitt liv. Guiden Öivind ikläder sig rollen som Fröding och tar er med på en kulturpromenad till platser som knyter an till Gustaf Frödings liv i Kristinehamn, där familjen bodde under åren 1867-1881. Han kryddar den med Frödings dikter som såklart läses på Värmländska. Turen som är ca 1 km och tar ca 60 minuter. Går att få med buss. Kontaktuppgifter till Öivind hittar du här.
Ölmeljus Diversehandel
I det lilla samhället Ölme längs E18 i västra Kristinehamn mot Karlstad ligger Ölmeljus Diversehandel. I den museala lanthandeln åker ni tillbaka i tiden med alla gamla prylar som varvas med de vackra handstöpta ljusen och ljuskronorna som produceras i företaget och många andra hantverk eller unika handplockade produkter från när och fjärran. Guiden Johan berättar om hur det var i Diversehandeln när den drevs av paret Svanberg. Ljusverkstan kan besökas och möjligen pågår ljusstöpning därinne, så dina resenärer får känna lukten och atmosfären av ljusstöpning. Det finns möjlighet att köpa till en servering av enkelt fika eller Mor Carins hemlagade ostkaka med syltbuffé, grädde och kaffe. Kanske överraskas gruppen av trubaduren Fröding som underhåller under kaffet…. Vill man stöpa ljus går det att boka i inte allt för stora grupper. Boka gärna det i mycket god tid då tiderna bokas på snabbt.
Kontakt och mer info klicka här.
Kristinehamns hembygdsgård
Hembygdsgården ligger i ett vackert område med skogsdungar, gräsytor och en bäck som rinner genom området. På området har man samlat fler gamla byggnader där några har flyttas hit för att bevaras. Byggnaderna är från 1700- till 1900-talet och ett härbre från 1600-talet som är den äldsta byggnaden på området. Området ägs av kommunen men drivs och sköts om av Kristinehamn och Varnums hembygdsförening. I ett av husen finns Café Norrgården och i ”Kaffestugan” är det en loppis som är öppen lördagar under höst/vinter/vår, för grupper kan loppisen öppnas efter önskemål vid bokning. I källaren på Norrgården finns en samling med kläder och gamla prylar. Grupper kan få visning av området och / eller ”museet” i källaren. Passa på att fika på plats. Kontakt och info här.
Österviks kapell
Österviks kapell är ett medeltidsinspirerat kapell från slutet av 1800-talet och tillhörde då Gustafsviks herrgård. Det användes som skola och kyrka till familjerna på herrgården. De hade Sveriges första skolbespisning. Kapellet omges av en park som är extra vacker på våren när massor av blåsippor, tibast och vitsippor blommar. Området är ett museum och 1965 förklarades det som ett byggnadsminne. Idag används kapellet till dop, bröllop och konserter och en privatbostad på övervåningen. Här finns oxå ett gammalt mejeri som idag används utställningslokal för konstnären Erik Rafael-Rådberg som ägde kapellet i mitten på 1900-talet. Kapellet ägs och drivs av en stiftelse. Guidning kan man köpa av kapellet, skolsalen, källarvalvet (inkl. spindelrummet för den som vågar), mejeriet och parken. Kontakt och info här.
Mariebergs Hospital
Mariebergs mentalsjukhus är välkänt i området och var under en period ett helt självförsörjande område. 1997 lade dåvarande landstinget ner verksamheten. I det (numer) trevliga området med fina byggnader i vacker parkmiljö vid Varnumsviken i Vänern finns nu bostäder, Kristinehamns konstmuseum m. Galleri Kvadraten, Småföretagarcentrum, call center, loppis, dagis, lekpark m.m.
Under guidningen som hålls av Jan och Lasse, som båda arbetat på Marieberg, kommer de att dela med sig av sina personliga erfarenheter och berättelser från den tiden. Deras insiktsfulla anekdoter och historiska kunskaper kommer att ge dig en djupare förståelse för platsen och dess betydelse. Guidningen som tar ca 2 timmar kommer innehålla spännande historier och fascinerande fakta. Passar för grupper upp till 25 personer. Bokas via ABF Karlstad: kristina.heneryd@abf.se
Värmlands Säby Gård
Godset ägs och drivs idag av friherre Jockum Beck-Friis med familj. Idag bedrivs det ett antal olika verksamheter som jordbruk, skogsbruk. I de vackra omgivningarna finns ett naturreservat med vackra promenadmöjligheter och i parken en egen labyrint. Man tar gärna emot sällskap för att visa slottet och parken men kan även arrangera större arrangemang för jakt och fest. Kontakt och mer info här.
Kyrkor i Kristinehamn
I Kristinehamns kommun finns flera kyrkor där flera är från 1700-talet. De är väl värda ett besök och de har i flera fall inredning eller detaljer är flera hundra år äldre än så. Boka en visning av kyrkan där du får historien och visning av de unika föremål som finns i just den kyrkan. I flera av kyrkorna går det även att få med en tornuppstigning i guidningen. (Bokas tornuppstigning tänk på att ha lämpliga kläder och skor det är lite smutsigt och kan vara trixigt att klättra upp). Kontakt och info här
- Kristinehamns kyrka- ligger centralt och var färdig 1858. Arkitekt var Carl-Georg Brunius och kyrkan är med sina röda tegelfasader och två torn i nygotisk stil. Invändigt finns bla. en predikstol från 1750, dopfunt från 1200-talet och ljuskronor i mässing från 1600-talet.
- Björneborgs kyrka- Ligger i samhället Björneborg och är den nyaste kyrkan som invigdes 1956.
- Rudskoga kyrka- Ligger nästan så långt söder ut man kan komma i kommunen vid sjön Skagern. Kyrkan invigdes 1777 och har ett kyrkorum i gustaviansk stil. Bevarade inventarier från en äldre träkyrka finns bla. Värmlands äldsta madonna från 1100-talet och predikstolen från 1691.
- Visnums kyrka- Ligger ca 2 mil söder om stan i anslutning till Rv 26. Den invigdes 1733 och är byggd i trä med spån och har en separat klockstapel. Klockstapeln är byggd av virket från den gamla medeltidskyrkan som revs 1734.
- Visnums-Kils kyrka- är i sten och uppfördes 1756. Det finns flera medeltida föremål bevarade i kyrkan. Altarskåpet är svenskbyggt från 1400-talet, ett triumfkrucifix från 1300-talet och en madonna från 1200-talet.
- Ölme kyrka- från 1788 är vad man vet den tredje på samma plats som behövde utökas i storlek. Dopfunt från 1200-talet och predikstolen skänktes av dåvarande biskopens hustru Johanna Schröderhielm.
Övriga tips på gruppaktiviteter
Hygns Vilt
Skräddarsydda paket hos gårdsbutiken som har fokus på vilt. Gruppen kan få ett kortare studiebesök på ca 45 min och sedan en presentation av gården samt möjlighet att handla i gårdsbutiken. Naturligtvis kan kaffe/fika, matiga mackor eller lunch också ordnas. Inget maxantal på gruppen då servering och info sker utomhus och det är kläder efter väder! Information och kontakt
Pelargonmuseum i Niklasdams trädgård
Ca en mil norrut i närheten av RV 26 ligger Niklasdams trädgård. Det är en handelsträdgård som specialicerat sig på pelargoner men har även många andra växter och tillbehör. I ett separat vackert växthus trängs ca 400 pelargoner med varandra och vilda arter samsas med dvärgpelargoner och spaljepelargoner. Hittar man någon sort som är vacker och intressant finns den kanske att köpa i handelsträdgården. Sommaröppet från början på maj. Klicka här för mer info.
Bad & Relax på Kristinehamn Arena
Kristinehamn Arena är en multianläggning som har badhus med separat relax, gym, fullstor inomhushall för fotboll, Lek & Luft för barn under skollov, och padelhall. Hyr relaxen för din ditt gäng, ordna barnkalas i Lek & Luft eller hyr arenahallen för ett större event som en mässa eller spelning. Mer info och kontakt här.
Värmlands Gokartcenter
En kul aktivitet för ett kompisgäng, familjen, möhippan/svensexan eller kanske arbetskamraterna är att köra go kart! Tävlingshornen växer fram när man sitter i karten och ska starta racet! I Kristinehamns finns Värmlands enda godkända tävlingsbana. Mer info här:
Chartra en båt
Kristinehamn ligger vid Vänern och här finns ca 22000 öar, holmar och skär att utforska! Med hjälp av rederiet Skeppa så kan du chartra en båt och ta ”en tur” med gruppen eller välja att gå iland och kanske bada, fika, grilla, vandra eller bara njuta av en fantastiska utsikten över Vänern. Skeppa kör båtbussarna som går turtrafik under somrarna i Vänerns norra skärgård. Mer info här
Bio & Bistro
I Kristinehamn har vi vågar vi nog lova Värmlands finaste bio. Den renoverades under pandemin och bytte utseende helt och man lade oxå till en bistro. I den lilla lyxiga salongen ”Första klass” kan du till och med äta under tiden du tittar på filmen. Det finns 3 salonger i olika storlekar och ett trevligt loungeområde där bistron är belägen. Som grupp kan du såklart hyra en salong och titta på en film bara ert sällskap, för ett barnkalas, möhippa/svensexa eller varför inte hyra en salong för en häftig TV-spelsupplevelse. Såklart går det oxå att hyra in sig för en konferens, webbkonferens eller liknande. Mer info och kontaktinfo hittar du här.
Bowlingen
I Kristinehamn ligger bowlingen mitt i centrum längs Kungsgatan. Här finns två avdelningar med banor på den ena är det 8 st och den andra 6 st. Det gör det lite extra bra när du vill komma med en grupp. Här finns oxå ett konferensrum och en stor restaurang, (antal platser se nedan i restauranglistan) med och två barer så möjligheterna är många om du vill ha ett arrangemang här. Information och kontakt här.
Biljard
PlayPool ligger i anslutning till centrum och har 8 biljardbord, ett shuffelboard och en Winmau dart. Varför inte abonnera hallen och kör en turnering för hela gänget! För de som önskar går det även att köpa mat på plats i restaurangen. Mer info här.
Biljard & dart
Nöjesrestaurang King Street Bar i centrum har på undervåningen flera biljardbord, darttavlor och andra spel där grupper kan hänga för gemensamma aktiviteter inkl. måltider för upp till 30 pers. Hyr delar eller hela källaren för exklusivitet. Passar perfekt för svensexan/möhippa, förfest, kick off m.m. Är ni fler kan ni såklart äta ”uppe” i restaurangen. Möjlighet att äta frukost, lunch och middag på plats. Kontaktinfo hittar du här.
Minigolf x 2
Är en trevlig gruppaktivitet där det är lätt att utmana varandra. I Kristinehamn finns två alternativ. En 12-håls äventyrsgolf finns hos Herrgårdscampingen och en 18-håls äventyrsminigolf finns i Gästhamnen.
Curling
En riktigt rolig och lite annorlunda aktivitet att göra är curling. Få hjälp av Kristinehamns Curlingklubb att lära er grunderna i hur man spelar curling. Möjligt från oktober-mars. Här finns kontaktinformation.
Upptäck småstadens charm på egen hand
Gruppen får upptäcka småstadscharmen i Kristinehamns centrum på egen hand, med hjälp av en karta fylld med tips:
- Stadsvandring – Promenera och följ nio skyltar i centrum som ger en inblick i miljöer och händelser som varit viktiga för Kristinehamns utveckling.
- Tinnar och torn – Gå en stadspromenad och beundra hus som är utöver det vanliga, läs även om dess historia.
I Kristinehamn finns många unika butiker och loppisar förutom flera av de större butikskedjorna. Här är några tips i centrum:
- Krukmakeri hemjord– ett makalöst besöksmål hos krukmakarmästaren Ann-britt Schmützer och hennes kaffeälskande Björn som driver caféet.
- Lev Vackert– Omtalad, unik inredningsbutik i stadens äldsta hus Vålömagasinet från 1600-talet.
- Retrovågen– Gårdsbutik mitt i stan med lokala och svenska delikatesser, retroprylar och loppis i det charmiga gamla kvarteret Vågen.
- Jon & Jonna- Klädbutik för dam, herr, ung som gammal och väskor.
- Metro- Varumärkesbutiken för honom och henne samt en avdelning med inredning.
- Andersson & Nilsson- Herrkläder för alla tillfällen.
- Röda Korset second hand- Här finns både prylar och kläder och intäkterna går till en god sak.
- Djurskyddet loppis- Blandade saker där intäkterna går till djurhemmet i Kristinehamn.
Här är en länk där du kan läsa om fler unika butiker och loppisar i Kristinehamn samt en loppiskarta. Via denna länk hittar du hela utbudet med butiker i Kristinehamn i många olika kategorier.

Restauranger och caféer som kan ta emot större grupper i Kristinehamn
Restauranger:
- Bowlingen- Ligger i centrum på Kungsgatan med stora utrymmen för grupper. 100 platser i restaurangen + 70 i närliggande rum.
- Brassie Bistro- Golfrestaurang vid Kristinehamns golfbana ett par kilometer norr om centrum längs Rv 26. Ca 60 platser inne och 70 ute.
- Burger House– Hamburgrestaurang i Ölme längs E18 med retrostil. Ca 90 platser inne.
- King Street Bar- Nöjesrestaurang och bar mitt i centrum som erbjuder frukost, lunch och middag. 80 + 30 i källaren platser inne och ett 30-tal ute.
- La Cucina- Restaurang mitt i centrum längs Kungsgatan. 100 plaster inne + 50 källaren och ca 55 ute.
- Mastmagasinet- Restaurangen ligger vid ån Varnan mitt i centrum. 60 platser inne (med möjlighet att utökas) och 75 ute.
- Nock– Restaurang med härlig utsikt längs Vålösundet 1 km från Picassoskulpturen. 50-talet platser inne och 70-talet ute.
- Panncentralen- Restaurang o café som ligger i samma byggnad som Kristinehamns konstmuseum med utsikt över Varnumsviken i Vänern. x platser inne och x ute.
- Picassos Veranda- Bistro o café som ligger med bästa utsikten över Picassoskulpturen 7 km från centrum. 50 platser inne och 100 ute.
- Restaurang Axel- Restaurangen ligger i Stadshotellet mitt i stan. De har en restaurang på nedre plan men även flera vackra salar en våning upp bl.a. Kristinasalen en av Sveriges vackraste festsalar från 1800-talet. Restaurangen 66 platser inne och ca 20 ute, Kristinasalen 192 och Stora dam 72.
- Restaurang Trossen- Restaurangen ligger på g:a A9-området mitt emot Herrgårdscampingen ut mot skärgården ca 2,5 km från centrum och 4,5 från Picassoskulpturen. 90 platser inne + 100 i en separat matsal och 70 ute.
- Restaurang Träslottet- Finns i en gammalt trähus från 1700-talet som flyttades till befintligplats i slutet på 1800-talet och ligger mellan resecentrum och torgen. 100 inne varav ca hälften i ett separat utrymme, ca 60 ute.
- Thanh Thai Palace– Ligger i gästhamnen 700m från centrum. 130 platser inne och 100 ute.
- The Pub 27- Ligger mitt i centrum på Tegelslagaregatan. Ca 40-50 platser inne och ca 100 ute.
- Ölme Prästgård- Den anrika prästgården ligger i lummig miljö i Ölme nära E18 mellan K-hamn och Karlstad. 55 platser inne och 22 ute.
Caféer:
- Bageri Höghuset- Café med retroinredning som ligger mitt i centrum på Tegelslagaregatan. Ca 60 platser inne.
- Café Drevsta– Finns på Drevsta industriområde utefter Rv 26. 50 platser inne och 20 ute.
- Café Pärlan- Kyrkans sommarhem som drivs av Picassos Veranda så bokning sker där (länk ovan under restaurang). Ligger strax före Picassoskulpturen mittemot Vålösundsbryggan där turbåtstrafiken utgår från. 75 platser inne och ca 50 ute.
- Norrgårdens café- Norrgården är ett av husen på Kristinehamn- & Varnums hembygdsgård. Ligger i vacker miljö i östra delarna mitt emellan centrum och Övre Kvarnmotet på E18. Ca 75 platser inne + ett större rum på ovanvåningen för grupper och 50 ute.
- Panncentralen- se ovan under restaurang
- Picassos Veranda- se ovan under restaurang
Här är en länk till samtliga restauranger och caféer i Kristinehamn om du vill ha fler alternativ som även passar för lite mindre grupper.

Boenden som kan ta 30 personer eller fler
- Stadshotellet– mitt i centrum vid torget med 38 rum och 67 bäddar, behövs fler bäddar kombinera med City hotel i samma koncern.
- City Hotel- drivs av Statt och räknas som ett annex till Stadshotellet. Hotellet ligger på gågatan Kungsgatan ca 100 m. från Statt där incheckning, parkering och frukost finns. 24 rum och 48 bäddar.
- Park Hotell– ligger i centrum nära Resecentrum i Järnvägsparken med ca 800m till torget. 20 rum och 31 bäddar.
- Hotell Marieberg– ligger nära Kristinehamns konstmuseum ca 2,5 km från centrum i ett lugnt villaområde. 16 rum och 42 bäddar. Behövs fler bäddar kombinera ex. med Hotell Bro med samma ägare.
- Hotell Bro– ligger mitt i centrum i anslutning till gågatan. 15 rum och 36 bäddar.
- Herrgårdscampingen– ligger i början av skärgården 2,5 km till centrum och 4,5 km till Picassoskulpturen vid Vänerns strand. Campingen har 60 stugor och 185 bäddar.
- Lux Sports Camp- är ett vandrarhem för grupper såväl som privatpersoner och ligger på g:a A9 området nära Herrgårdscampingen. De har ca 270 bäddar fördelat på 21 rum, där 10 rum är lite mindre och 11 är större sovsalar.
- Strandgårdens Wärdshus- Ligger med utsikt över Varnumsviken ca 2 km från konstmuséet och ytterligare 3 km in till centrum. 11 rum/lägenhet och 32 bäddar.
- Hostel Svedjegården– ligger i byn Nybble på landet ca 2,5 mil söder om Kristinehamn nära Rv 26. De finns 150 bäddar.
Här är en länk till samtliga boenden i Kristinehamn.

För mer tips eller hjälp
Vi på Visit Kristinehamn, (Kristinehamns turistbyrå), hjälper dig gärna mer om du vill ha ytterligare tips för att göra vistelsen för din grupp så trevlig som möjligt här i Kristinehamn!
Vi har öppet 6 dagar i veckan året runt, öppettiderna varierar beroende på säsong och avvikelser förekommer vid helger m.m. Läs mer här.
Ring oss på: 0550-88187, e-post: turist@kristinehamn.se