Välkommen med bussen

till Kristinehamn

4 minuters läsning

Bussvänliga Kristinehamn

I värmländska småstaden vid Vänerns strand är det lätt att få med sig hem en god känsla som skapas av unika berättelser, småstadens charm, spännande historia, lokala smaker, milsvida Vänerhorisonten och upplevelser inom samtida konst. Du och din bussgrupp är så välkomna. Upplev Kristinehamn med en guidad tur fylld av karaktärer och personliga berättelser. Eller låt din grupp upptäcka småstadens charm på egen hand med hjälp av en karta med tips på besöksmål inom gångavstånd. Här kommer lite förslag på turer, som går att kombineras. Och det finns mera, mycket mera ... hör bara av dig till Kristinehamns turistbyrå för mer inspiration.

Unika historiska berättelser 

Picassoskulpturen vid Vänerns strand 

Guiden Christina Skan berättar om hur det gick till när en äkta Picasso på 35 ton kom till Vänerns strand. Christina guidar de 7 km från centrum till Picassoudden, längs med Vålösundet, och berättar även om Vänern och järnets betydelse för Kristinehamn. Väl på plats vid Picassoskulpturen får bussgruppen en berättelse om amour, tjurskallighet och oväntade samarbeten. Bussgruppen kommer att få se skulpturens olika perspektiv och fascineras av den makalösa byggtekniken. 

Gustaf Fröding 

Visste du att Gustaf Fröding bodde tio år i Kristinehamn? Man kanske förknippar Fröding med Karlstad i första hand, men faktum är att Kristinehamn är en av de platser han bodde längst på under sitt liv. Följ med guiden Öivind Åsberg som ikläder sig rollen som Fröding och tar er med till platser som knyter an till Gustaf Frödings liv i Kristinehamn, där familjen bodde 1867-1881.  
Turen som är ca 1 km och tar ca 60 minuter utgår från Kristinehamns kyrka, där Frödings pappa och ena syster ligger begravda. Vi får följa med på en kulturpromenad genom Frödings liv, förbi hans hem och ta del av Frödings dikter på värmländska. Det går också bra att få promenaden som busstur. 
 

Samtidskonst 

Kristinehamns konstmuseum 

Konstmuseum som har utställningar från den aktuella konstscenen, professionella guider och en mysig museibutik. Planera ditt besök inför de spännande utställningarna 2024:
10 feb – 5 maj Scandinavian Design of Everyday Life
18 maj – 15 sep Lisa Larsson – En resa genomåren
Basutställning på Kristinehamns konstmuseum

Småstadens charm 

Bussen släpper gästerna som får upptäcka småstadscharmen i Kristinehamns centrum på egen hand, med hjälp av en karta fylld med tips: 

Krukmakeri hemjord – ett makalöst besöksmål hos krukmakarmästaren Ann-britt Schmützer och hennes kaffeälskande Björn. Lev Vackert – Omtalad, unik inredningsbutik i stadens äldsta hus. Retrovågen – Gårdsbutik mitt i stan med lokala delikatesser, retroprylar och loppis i det charmiga gamla handelskvarteret Vågen. Kungsgatan – shoppingstråk med unika, lokala butiker och restauranger. Quest – Med hjälp av QR-koder reser bussresenären tillbaka i tiden till den första delen av 1800-talets Kristinehamn. StadsvandringPromenera och följ nio skyltar i centrum som ger en inblick i miljöer och händelser som varit viktiga för Kristinehamns utveckling. Tinnar och tornGå en stadspromenad och beundra hus som är utöver det vanliga, läs även om dess historia. 

Fängslande historia 

Historisk stadsvandring i Järnets stad 

Karaktären Regina Nordenfeldt har på sig sina tidstypiska kläder från 1700- och 1800-talens Kristinehamn när hon berättar om de 120 år då Kristinehamn var Järnets stad. Världsmarknadspriset på järn sattes i Kristinehamn, så Regina är van vid förnäma besökare och hon skvallrar gärna om märkvärdigheter. Guidningen sker som en vandring längs älven eller som en kombination av vandring och bussfärd. 

Drottning Kristina och hennes historia 

1642 fick Kristinehamn sina stadsprivilegier av drottning Kristinas förmyndarregering och därmed fick staden sitt namn av drottningen. På denna guidning får du höra om hennes händelserika liv, från födelse till hennes död. Bussgruppen får också höra om Kristinehamns historia. 

Lokala Smaker 

Hygns Vilt 

Skräddarsydda paket hos gårdsbutiken som har fokus på vilt. Bussgruppen kan få ett kortare studiebesök på ca 45 min och sedan en presentation av gården samt möjlighet att handla i butiken. Naturligtvis kan kaffe/fika, matiga mackor eller lunch också ordnas. Inget maxantal på gruppen då vi är utomhus och det är kläder efter väder!   

Ölmeljus diversehandel 

Kliv in i den gamla museala lanthandeln som även säljer lokalt hantverk och presenter från när och fjärran. Din bussgrupp får en guidning i museet och som bonus en problemlösning av kluriga apparater. Utanför diversehandeln finns, om så önskas, en lokal hantverksmarknad som bland annat har hemlagad ostkaka, sylt, lax med spännande viltkryddningar, smaksatt honung och vetekuddar. Hos Ölmeljus kan du även boka in servering av Mor Carins ostkaka med kaffe, grädde och åtta sorters syltbuffé från deras egen produktion. Kanske överraskas gruppen av trubaduren Fröding som underhåller under kaffet. Ljusverkstan kan besökas och möjligen pågår ljusstöpning därinne, så dina resenärer får känna lukten och atmosfären av ljusstöpning.  

Wermlands brygghus 

Visning av Wermlands brygghus och Picassoguidning 
Besök Värmlands första hantverksbryggeri. Här bryggs öl, jul- och påskmust samt gin. Tillval: provsmakning. Gruppen delas och halva bussgruppen åker på en guidad tur till Picassoskulpturen vid Vänerns strand (se ovan) och resterande besöker bryggeriet. 

Fler tips 

Vill din bussgrupp boka in mat eller fika? Vad är de sugna på? I Kristinehamn finns mycket att välja på. Titta in på webbsidan eller hör av dig till Kristinehamns turistbyrå turist@kristinehamn.se, 0550-88187. 

Milsvida Vänerhorisonten 

27 platser med Vänervy 

I Kristinehamn finns en omedelbar närhet till Sveriges (och kanske Europas?) mest storslagna sjö Vänern. Att blicka ut över Vänerhorisonten, där himmel möter hav, är magiskt. I Kristinehamn är det lätt att hitta en fin plats att spana in när solen går ner i Vänern. Andas in och hitta lugnet vid klippor och skär, känn stillheten i naturen och njut av den otroliga skärgårdsmiljön.