Klicka på kartan för att hitta promenaden. Genom att klicka på varje objekt kan du se fler bilder, både nya som historiska, på byggnaderna och platserna.
Arvika Järnvägsstation
År 1871 kunde hela den Nordvästra stambanan mellan Stockholm och Christiania (Oslo) invigas med en fest i Arvika. Stationshuset som ritats av SJ:s chefsarkitekt Adolf Wilhelm Edelsvärd var klart redan 1867, samtidigt som första bandelen.
Stationen blev en tydlig monumental fondbyggnad med torget utbrett framför sig, så ståtlig att Karlstadsborna undrade om inte ritningarna förväxlats med residensstadens mindre station.
Edelsvärd hade tankar om en idealstatsplan där stationshuset stod mitt emot kyrkan, som stadens två viktigaste byggnader, vilket 1911 blev sant med Trefaldighetskyrkan uppe på höjden.
Arvika Torg
Om gatunätet är stadens skelett är torget dess hjärta! Järnvägsstationen ligger som fond och i andra änden av Torggatan ser man Trefaldighetskyrkan på höjden. Innan järnvägen anlades hade torget direktkontakt med hamnen och var den viktigaste platsen för handel. Än i dag är det torghandel varje onsdag och lördag. Den populära Arvikamârten går av stapeln i oktober.
Det var kring torget som de största och ståtligaste byggnaderna uppfördes kring sekelskiftet 1900. Dahlinshuset var en av dem, vilket tragiskt brann ner nyårsnatten 2016. I dess ställe står en byggnad som anpassat sig till omgivningen, ritat av Brunnberg & Forshed.
På torget finns också skulpturen Fågelmannen av Liss Eriksson från 1971 och ”Händelser vid torget” av Ingrid Falk från 2021.
Nordells konditori
I det här huset har det bakats bröd sedan 1852 då Christina Mebius drev bageri. Nordells konditori öppnade 1911, då Johan Linus Nordell tog över lokalen. Genom åren har det blivit en institution i caféstaden Arvika.
Här erbjuds dagsfärskt bröd från det egna bageriet, tårtor och bakelser, men även lite matigare alternativ som pizza. Under den varmare årstiden kan man ta med sig brickan ut under pergolan, som har funnits sedan 1943. Här porlar det vatten och gråsparvarna kvittrar och pickar i sig några brödsmulor om de har tur.
L. P. Svensson-huset
En byggnad som ofta nämns som Arvikas vackraste är ”L. P. Svenssonhuset” på Storgatan 26. Den lät uppföras av Lars Petter Svensson och ritades av arkitekten Svante Dyhlén.
Det är ett ståtligt fyravåningshus som kröns av torn med lökkupoler och vackra järnspiror. Fasaderna har relativt nya järnbalkonger, som återskapats likt de ursprungliga. Kring sekelskiftet var det ett nytt fenomen att uppföra så här höga byggnader med utsmyckade putsade fasader, främst vid torget och de centrala affärsgatorna.
Den här hörnbyggnaden är ett fint exempel på en sådan stenhusarkitektur. Det måste varit imponerande när det stod klart 1901, i en köping som nästan bara haft träbyggnader i två våningar.
Arvika Konsthall
Arvikas konsthall ligger som en liten rosa bakelse på Storgatan 22, pampig trots sin litenhet. Huset byggdes 1903 av Kristinehamns enskilda bank i en barockinspirerad stil med drag av jugend. Kristinehamns stadsvapen med ett skepp syns i vapnet som kröner fasadens mitt. På taket ligger vackert huggna skifferplattor.
Sedan 1973 finns Arvika konsthall här som visar ett tiotal konstutställningar per år, ofta av relevanta och aktuella samtidskonstnärer. Här anordnas även workshops och konserter. Passa även på att se den vackra ljuskronan i konsthallens stora sal samt skulpturen Mette III av Liss Eriksson utanför entrén.
Hedenskogshuset
”Hedenskogshuset” uppfördes av Anders Gustaf Hedenskog 1925. Han var initiativtagare till Västra Värmlands Fornminnesförening som startade Såguddens Friluftsmuseum i början av 1900-talet.
Här i husets bottenvåning hade Hedenskog sin konst- och antikvitetshandel. ”Lilla slottet”, som det kallades i folkmun, är ett mycket fint exempel på svensk 1920-talsklassicism. Utsmyckningarna med joniska pilastrar, girlanger, nischer och tandsnittslisten är allt taget från den klassiska arkitekturen. Arkitekten Ludvig Mattsson har ritat många fina byggnader i Arvika.
På husets gavel kan man passa på att se den moderna väggmålningen ”The Griffin” av Wild Drawing och på andra sidan gatan ”Pipe Dream” av Nomad Clan.
Lokal
Lokal i Arvika är en butik med lokala produkter, matvaror och hantverk. Butiken är en förlängning av den anrika Te-Affär´n intill. Ägarna hade sett en ökad efterfrågan att handla från lokala producenter och satsade på att utökade verksamheten. Förutom att gynna lokala aktörer har det även en miljöaspekt att inte behöva frakta varor långväga. Ofta finns det färskt bröd inne, veganska pålägg, ost, ägg och grönsaker.
Stadshotellet Scandic Arvika
Stadshotellet är av allt att döma stadskärnans äldsta byggnad, uppfört 1815 av handlaren Josef Segersten. I mitten av 1800-talet fanns här den idag otänkbara kombinationen av krog på bottenvåningen och folkskola på övervåningen. Skolan var dessutom finansierad av brännvinsförsäljning.
Byggnaden har byggts till genom åren, den fick en hotellträdgård 1887 och en festvåning 1888. Vid takfoten finns en lång rad vackra taktassar i form av voluter. Från mitten av 1980-talet var namnet Hotell Oscar Statt men är idag Scandic Arvika.
Elins bakgård
Att i ett nybyggt hus skapa en genuin och lokal känsla är ett konststycke. Men det lyckades byggherren Åke Gunner och restaurangägaren Elin Göransdotter Järnesund med när cafét och restaurangen ”Elins bakgård” slog upp portarna 2017.
Det märks att mycket möda har lagts på detaljerna, med äldre möbler, porslin och glasveranda med färgat glas. Som ett centralt smycke står en kakelugn som räddades från branden i Dahlinshuset vid torget i Arvika nyårsnatten 2015. I cafét säljs också konsthantverk och lokal design. Men huvudsaken är lunchen och fikat, för vilken Elins bakgård blivit upptagen i White guide.
City Konditori
Arvika är en caféstad där de flesta Arvikabor har sitt eget favoritcafé. Några väljer City Konditoriet som har den tidstypiska inredningen bevarad från när caféet öppnade i mitten av 1940-talet.
Byggnaden ritades av Werner Gjerming, som ritat många både offentliga och privata modernistiska byggnader i Arvika under sin tid som stadsarkitekt 1938-1968. ”Cityhuset” var en modern skapelse med plats både för varuhus och café i varsitt hörn, samt bostäder ovanpå. Den charmiga neonskylten finns kvar och huset är överlag en tidstypisk pärla från 1940-talet, väl värd att skynda in på en regnig dag för en kopp kaffe och ett bakverk.
KP-huset
”Ett modernt möbelvaruhus utan motsvarighet på den svenska landsbygden” skrev man 1946 då det nya huset till KP-möbler stod klart. Ägaren Jenny Nilsson hade varit i Stockholm där hon inspirerats av NK och andra moderna varuhus med öppen planlösning.
Tillbaka i Arvika presenterade hon sina idéer för stadsarkitekten Werner Gjerming som ritade ett modernt tegelhus med en central ljusgård och en svängd marmortrappa i mitten. Runtom ljusgården presenterades de senaste möbleringsförslagen.
Byggnaden försågs även med hiss, luftkonditionering, lunchrum och stora fönsterytor. Werner Gjerming var stadsarkitekt i Arvika i 30 år, mellan 1938-1968 och har haft stor påverkan på bebyggelsen i staden.
Vacker sekelskiftesvilla
På Magasinsgatan 19 ligger en vacker villa från 1902 som visar upp Arvikas skicklighet i hantverk. Här finns en vacker solformad panel på frontespisen och smidesarbeten i takryttare, flöjel och balkongräcke. I Arvika kan vi se många tak med skiffer från det närbelägna skifferbrottet i Glava, så även här.
Villan lät uppföras av Gottfrid Olsén, son till Paul Olsén som drev tobaksfabrik. I slutet av 1800-talet blev det populärt att bo i villa, vilket främst var förunnat de som hade det gott ställt. Då uppfördes vackra trävillor med välanlagda trädgårdar i det som då var stadens utkanter.
Minnebergsskolan
Uppe på höjden ligger Minnebergsskolan som är en högstadieskola från 2021 med plats för 900 elever. Det är arkitektkontoret Brunnberg & Forshed som ritat åt Arvika Fastighets AB och huvudentreprenör har varit Serneke.
Byggnaden består av fem huskroppar som är kopplade till varandra via utvändiga loftgångar. De olika huskropparna är indelade i hemvister för hundra elever var. Hemvisterna gör att eleverna får en trygg och småskalig miljö.
Fyra av husen bildar en innegård och träkänslan är en röd tråd vilket märks både inne samt i fasaden av limträ. Minnebergsskolan är vinnare av Grundstenen 2021 och blev nominerad som enda svenska finalist till EU-priset New European Bauhaus.
Trefaldighetskyrkan
Trefaldighetskyrkan ligger vit och vacker på höjden i centrala Arvika. Med en rak utblick från kyrktrappan ner utöver Torggatan mot järnvägsstationen – vilket är en central axel i rutnätsstaden. Kyrkan invigdes 1911, samma år som köpingen Arvika fick stadsrättigheter och växte så det knakade.
Den är ritad av Ivar Tengbom och Ernst Torulf i en stil som främst är inspirerad av nationalromantiken, som på sin tid var mycket modern. Enligt stilens ideal var byggnadsmaterialen hämtade från trakten och inredningen är skapad av lokala konstnärer och konsthantverkare. Kyrkan anses idag vara en av de mest arkitektoniskt intressanta kyrkobyggnaderna i landet från 1900-talets första hälft.
Biografen Palladium
Palladium är ett biopalats i elegant 1920-talsklassicism. Den putsade fasaden i rödockra är vackert komponerad med de höga välvda fönstren och de stora kopparbokstäverna som stoltserar PALLADIUM strax under plåttaket. Arkitekten bakom hette Wilhelm Eick, som även ritade flera fina 1920-talsvillor i Arvika.
Byggmästare var Carl Isaksson, som samtidigt som han drev biografen med sin familj hade ett plåtslageri på tomten. En kombination av kultur, hantverk och orädda upptåg som kan sägas vara typiskt för Arvika. Biografen invigdes 1925, vilket gör den till en av Sveriges äldsta biografer som fortfarande är i drift. Passa på att se en film!
Arvika Konsthantverk
I Arvika Konsthantverks butik finns mycket fint! Det är dessutom Sveriges äldsta konsthantverksbutik i en bygd som sjuder av kreativitet. Konstnärinnan Maja Fjæstad bildade tillsamman med sina kollegor en förening 1922 och hon var dess första ordförande.
Sedan 1924 har butiken, som kommit att bli föreningens nav, legat här på Kyrkogatan 17B. Butiken ägs idag av en ny generation lokala konsthantverkare. Här säljer de sina alster i glas, keramik, skinn, smide, textil, trä, silver och ibland bildkonst. Här finns också en galleri med temporära utställningar.
Östra Esplanaden
Östra Esplanaden är en allé från 1880 som utgjorde gränsen mellan den gamla stadskärnan i väster och ett nytt område som utvidgade staden åt öster. Esplanader skulle vid den här tiden planteras i alla landets städer för att utgöra en barriär som hindrade stadsbränder att sprida sig mellan trähusen. Man ville samtidigt försköna staden i form av parker, alléer och planteringar som ansågs vara bra för hälsan.
I Östra Esplanaden växer kastanj och lönn i två rader och deras lövverk går samma som ett tak i mitten. På sidorna finns många vackra byggnader från decennierna kring sekelskiftet 1900, men också den före detta Östlind & Almquist stora piano- och orgelfabrik som idag är bostäder.
Arvika Stadspark
Vackra Stadsparken i Arvika skapades 1913 och har mycket kvar från den tiden. Förutom de slingrande promenadvägarna och stora träden, även en fågeldamm, en fontän, Silverallén samt en pergola täckt med vildvin som är hela 82 meter lång, vilket är en av de längsta i Europa.
I parken är Christian Erikssons skulptur ”Sommardopp” och Arvid Knöppels ”Hind med kid” placerade samt en byst av Per Andersson, Arvikaverkens grundare. Även om det är en över hundraårig park så är den även modern, då parkförvaltningen varje år gör ett blomsterprogram på något tema. Arvika Stadspark blev årets park 2019 och årets turistmål i kategorin parker och trädgårdar 2015.
Sågudden
Sågudden är ett friluftsmuseum invid Kyrkvikens strand öster om Arvikas innerstad. Här finns olika slags byggnader hitflyttade från platser i Västvärmland som berättar om äldre byggnadsskick. Störst är Storbondegården som är ett sommaröppet museum med äldre föremål, en källare med arkeologiska samlingar och en kyrksal för medeltida kyrkliga föremål. Här finns också en skogsfinsk rökstuga, soldattorp, väderkvarn, båthus, smedja osv.
Det är Västra Värmlands Fornminnesförening som sedan 1904 samlat äldre kulturföremål och som med Sågudden även övergick i byggnader med Skansen som förebild. Idag är det ett populärt utflyktsmål med lekplats, örtagård, sommarcafé, olika helgdagsfiranden och arrangemang.
Hamnmagasinen
På Hamnplan ligger två magasin från 1850-talet som är bland Arvikas äldsta byggnader. Högresta och ståtliga berättar de om handelsmännen Mebius och Sandelins verksamheter. Här förvarades varor som skulle fraktas ut eller som anlänt till hamnen.
Sandelins magasin har en vit gavel mot vattnet för att synas bättre, som ett slags sjömärke för att markera hamnen. Möjlighet att anlägga en hamn var en viktig anledning till att köpingen placerades just här när den bildades 1811.
Arvika är faktiskt ”Sveriges innersta hamn” – härifrån kan man via Säffle och Vänern färdas till Göteborg och vidare ut på världshaven. I hamnen finns också Hantverksmagasinet och en tegelbyggnad med tydliga båtreferenser från 1951.