Värmestertips

Den vita stenen i Mattila

1 minuts läsning

Foto:

Tommy Pedersen

Den vita stenen i Mattila

Alldeles intill knuten på Mattilas turistanläggning ligger det en helt unik vit mytomspunnen sten. Det är väldigt ovanligt att man kan stöta på ett så pass stort block ute i naturen som det man hittat i Mattila.

Lena Grahn

Stenen i kvarts lockar många besökare och är bara en del av allt som den magiska finnskogen har att locka med. Den sägs ha magiska krafter och är välgörande för kropp och själ. Här finns även riktigt fina boenden, allt ifrån gammaldags rustika härbren till moderna stugor och Mattila har varit turistanläggning sedan 1961 och är därmed Nordvärmlands äldsta anläggning.  

Finnskogen erbjuder ett stort kulturarv med många finngårdar och andra sevärdheter. Naturen bjuder på både höga berg och milsvida skogar, många sjöar och djupa dalar. Alldeles inpå knuten finns många märkta leder och vägar lämpliga som cykelleder.  

I Mattila finns även en finngård med rökstuga som efter branden hösten 2020 åter byggts upp. Finngårdarna byggdes redan på 1500-talet av skogsfinnarna och i Mattila finns flera finngårdar kvar. Det finns även en rökstuga man kan besöka och där arrangeras ofta så kallade Rökstugekvällar. 

Copy link
Powered by Social Snap