Handplockade tips

5 tips på vandringsleder

2 minuters läsning

Foto:

Roger Borgelid

5 tips på vandringsleder

Upptäck vackra Värmland till fots och upplev fantastisk natur, historiska vingslag och varierad terräng. Här har vi samlat fem tips på kvalitetssäkrade leder i Värmland.


Gruvrundan (Gräsmark)

På denna led får du både intressant kulturmiljö och fin naturmiljö med härlig skog av högväxta granar och historiska gruvlämningar längs vägen. Leden tar dig upp och ner över stock och sten och lämnar dig full med intryck.

Leden är totalt 10 km, tar cirka fyra timmar och klassas som svår.

 

Södra Gunnarskogsleden (Gunnarskog)

En rundslinga där du vandrar genom varierande terräng med höjdskillnader, en artrik flora och ett rikt djurliv. På vägen passerar du många vackra platser såsom jättekastet Rövarstenen, utsiktsplatsen Harstacken och Svartviken i Gunnern. Är du en erfaren MTB-cyklist så går det även utmärkt att cykla på leden då den är markerad som mountainbikeled med svårighetsgrad röd. Hit kan du dessutom ta dig kollektivt.

Leden är totalt 23,6 km, tar cirka 9 timmar att vandra och klassas som medelsvår.

Järnleden (Kristinehamn)

Känn historiens vingslag när du vandrar längs vägar som användes vid järntransporter från Bergsslagen på 1600-talet. Den tar dig genom ett varierande landskap med skog och betesmark, förbi tjärnar, järnbruk och en fornborg från järnåldern.

Leden är totalt 5 km, tar 1,5-2 timmar att vandra och klassas som medelsvår.

7-torpsleden

7-torpsleden går huvudsakligen på gamla stigar som skapats av skogsfinnarna. Längs med leden passerar du sju torp, alla med skogsfinskt ursprung. Här hittar du också Ritamäki finngård som är det bäst bevarade skogsfinska torpet i Finnskogen och ängsmarken vid Ritamäki som är skyddat som naturreservat. Du passerar även riksgränsen mellan Norge och Sverige.

Hovfjällsrundan (Vitsand)

Hovfjällsrundan är en led som tar dig runt ett helt naturreservat. Här vandrar du genom omväxlande natur och kan njuta av trolsk gammelskog, myrar, ängar och hällmarker. Utmed leden finns flera rastplatser i fantastiska miljöer.

Leden är totalt 12 km, tar cirka fem timmar att gå och klassas som svår.

Upptäck fler vandringsleder

I Värmland har vi ett stort utbud av kvalitetssäkrade vandringsleder

Läs mer om Hiking Värmland
Copy link
Powered by Social Snap