Här är superstjärnan

Loobs värmländska favoritställen

2 minuters läsning

Här är superstjärnan Loobs värmländska favoritställen

För 44 år sedan flyttade en liten gotlänning till Karlstad. Med åren blev han en av svensk ishockeys allra största genom tiderna. Här bjuder Färjestad, Calgary Flames och Tre Kronors förre superstjärna på sina favoriter bland utflyktsmålen i Värmland.

Per Mårtensson

– Jag blev en glad värmlänning med gotländskt blod, skrattar Håkan Loob.

– Jag är uppväxt med Östersjön på Gotland och trodde Vänern var en liten pöl när jag flyttade hit. Med åren upptäckte jag vilka fantastiskt fina ställen det finns runt den här stora sjön.  

Håkan och hans fru Marie älskar att åka runt i Värmland.  

– Jag missar aldrig en chans att propagera för hur fint vi har det här. Djupa skogar, höga berg, djupa dalar och stora sjöar – här finns ju allt.  

Håkan har en personlig favorit:  

Skutberget utanför Karlstad. Dit åker jag och min fru Marie ofta med våra barn och fyra barnbarn. Ett underbart ställe för hela familjen. Här grillar, badar, leker och njuter vi. Och så finns det även möjlighet att ta en ”svängom” i de många motionsspåren, om man känner för det. Dessutom är Skutberget lättillgängligt. Det tar bara en kvart att köra dit från centrala Karlstad.  

Tvåan på Håkans Loobs egen Värmlands-lista ligger inte vid Vänern, utan mellan Säffle och Årjäng.  

Esters Café i Långserud. Det är väldigt pittoreskt. Min fru är mycket intresserad av inredning och den har de verkligen fått till fint där.  

Fikat är jättegott och cafét har även en väldigt mysig trädgård. Hit till cafét i sekelskiftesstil åker familjen Loob ofta tillsammans med Håkans förre lagkompis Tommy Samuelsson (numera mycket meriterad hockeytränare) och dennes fru Madelen. Nummer tre på Håkans värmländska topplista:  

Kristinehamns skärgård med området runt Picassostatyn. Där är det jättefint att ströva runt. Innan jag kom dit första gången hade jag ingen aning om att skärgården utanför Kristinehamn var så vacker. Kristinehamn hade jag bara sett som ett ställe som man passerar på väg till och från Stockholm.  

Det var just Tommy Samuelsson som tog Håkan dit allra första gången. En glad värmlänning med gotländskt blod alltså.  

– Jag är lyckligt lottad som har två så fina ställen att njuta av, Värmland och Gotland.  

Håkan Loob avslutade sin gyllene hockeykarriär 1996. Då hade han vunnit Stanley Cup med Calgary Flames, SM-guld med Färjestad, VM och OS-guld med Tre Kronor. Han är fortfarande den ende svensk som gjort 50 mål i NHL. Loob blev sedan framgångsrik sportchef och sedan vd i Färjestad BK. I dag har han, vid 62 års ålder, trappat ner sina hockeyåtaganden och är expertkommentator i SVT. 

Copy link
Powered by Social Snap