Livet i Kristinehamn

En digital tipspromenad om Kristinehamn 1800-1850.

Livet – Norra Torget

Följ med på en tidsresa tillbaka till första halvan av 1800-talet. Genom questens åtta skyltar och femton frågor får du lära dig mer om den tid då Kristinehamn var centrum för Bergslagens järn och träexport. Det spelar ingen roll vilken skylt du väljer att börja med, ta dig bara hela rundan runt och se hur många rätt du får. Lycka till.

Skylt: Norra Torget

  • Under 1830 låg det ett stort trähus på platsen som kallades Vågmästarresidenset. Det revs 1937 till förmån för det moderna funkishus du ser nu på platsen, och som fram till hösten 2021 användes som bank. Dagens byggnad är ett exempel på 20-talsklassicismen, även kallad Swedish grace. Idag nyttjas huset som tillfällig stabsplats åt A9.

    I Vågmästarresidenset bodde Vågmästaren som ansvarade för arbetet med vägningen av järn i hamnen. Han var en av stadens mäktigaste män. Här fick han ta emot bland annat kungligheter. På 1820-talet beskrivs t.ex. hur en kronprins och kronprinsessa kom hit på besök och mottogs med musik, saluter, tända marschaller och regementen på rad.

    Vilken kung var här på besök som kronprins?


Vill du lära dig mer om Kristinehamns historia?

Passa på att…