Livet i Kristinehamn

En digital tipspromenad om Kristinehamn 1800-1850.

Livet – Stadsparken

Följ med på en tidsresa tillbaka till första halvan av 1800-talet. Genom questens sju skyltar och femton frågor får du lära dig mer om den tid då Kristinehamn var centrum för Bergslagens järn och träexport. Det spelar ingen roll vilken skylt du väljer att börja med, ta dig bara hela rundan runt och se hur många rätt du får. Lycka till.

Skylt: Stadsparken

  • Under 1800-talet var det här en del av hamnen. Här låg stora skepp, vanligtvis Bojortar, som fraktade järn från Värmlands bergslag, över Vänern, till Göteborg och vidare ut i världen. Sitt gärna ned på en av de härliga sittplatserna och föreställ dig folklivet i den gamla hamnen. Det är båtar som rör sig, ett myller med höga rop och skramlande ljud.

    Båten som finns avbildad längs med kajkanten är Vänergaleasen Mathilda, en typ av segelfartyg anpassat till Vänern som efterträdde bojortarna, båttypen du finner i Kristinehamns stadsvapen. Vänergaleasens längd och bredd överensstämde med slussarna i Trollhättekanal, som går mellan Värnen och Kattegatt.

    Från början tillhörde Vänergaleasen Mathilda Olof Nordenfeldt, svensk diplo-mat, kammarherre och bruksägare. Olof ägde även det vita stenhuset på Norra Hamngatan, alldeles intill där du står, med årtalet 1771 på fasaden, som han kallade för Kristinehamnsgården.

  • Mathilda såldes vidare till en man som startade ett företag som under 1960-talet kom att växa till den största arbetsgivaren i Göteborg. Vad hette företaget?


Vill du lära dig mer om Kristinehamns historia?

Passa på att…