Udda sevärdheter i Värmland

6 minuters läsning

Udda sevärdheter i Värmland

Utforska Värmlands mest udda sevärdheter – från grottkyrkor till turkosa sjöar. Här tipsar vi om 20 spännande platser du inte får missa.

Liten kyrka gjord av stenblock

Stenkyrkan i Skog

Arvika

En liten stenkyrka byggdes av barnen i Brunskog under slutet av 1870-talet. Den lilla stenkyrkan uppfördes samtidigt som det tunga arbetet med att bygga Brunskogs nya kyrka pågick. Brunskogs kyrka brann dock ner efter ett knappt ett sekel, men barnens lilla stenkyrka står kvar än i dag.

En gryta i berget

Sveafallen

Degerfors

I naturreservatet Sveafallen finns många spår från istiden för tiotusentals år sedan. Här finns bland annat många jättegrytor – stora skålar i urberget. Vissa är bara några decimeter breda medan de största är upp till fyra meter breda och nära tio meter djupa. Förr i tiden trodde våra förfäder att jättarna hade lagat sin mat i groparna.

Grotta med stora istappar framför

Bryelsegrottan

Eda

Vintertid kan du uppleva de häftiga Bryelsegrottorna i Skillingmark. När vattnet rinner ner över bergskanten ochn blir till istapparna bildas en vägg vid bergets inbuktning. Bryelsegrottorna består egentligen av flera grunda inbuktningar i bergväggen, omkring tre meter i bredd och höjd, och skapades troligtvis under eller efter senaste istiden då havets vågor slog mot bergsväggen.

Ett kors och några bänkar under ett stort klippblock

Hällekyrkan

Eda

Hällekyrkan är en kyrka i en grotta från istiden. Taket utgörs av ett massivt bergsblock som lossnat från bergväggen och nu lutar med 40 grader över ett närmar 300 kvadratmeter stort område. Här finns både kors, bänkar och ett altare.


Krakbogruvan vid Tilas Stoll

Tilas stoll och Högbergsfältet

Filipstad

Högbergsfältet i Persberg finns ett gammalt gruvfält i Värmland med en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Här finns mängder av spår av tidigare gruvdrift, inklusive ruiner av blåskimrande slaggsten och jordkällare som vittnar om arbetarnas liv. Området är framför allt mest känt för Tilas Stoll, en gång genom berget som leder till en fantastisk vy inifrån Krakbogruvan.

kvinna i skogen vid en sjö

Sundtjärn

Filipstad

I det vackra naturreservatet Kittelfältet finns flera kraterliknande små sjöar med turkosfärgat vatten. En av dessa är Sundtjärn vars vatten färgats lysande blått av ett speciellt växtplankton. Hela området bär tydliga spår från istiden och sjöarna här har bildats av isberg från inlandsisen som fastnat i sanden.

John Ericssons Mausoleum

John Ericssons mausoleum

Filipstad

Det kryllar inte av iögonfallande mausoleum i Värmland och den berömda uppfinnaren John Ericssons är sannerligen något extra. John Ericsson föddes 1803 i Långbanshyttan och är känd för sina innovationer som solmaskinen och pansarbåten Monitor. Mausoléet på Östra kyrkogården invigdes 1895 i en ceremoni där tusentals människor samlades vid Daglösens strand för att hedra honom.

Stora, ihåliga häggvikseken

Häggvikseken

Grums

Värmlands mest kända träd är utan tvekan den gamla Häggvikseken. Det drygt 25 meter höga och åtta diameter tjocka trädet har daterats till att vara cirka 900 år gammalt. Som om det inte vore imponerande nog kan man dessutom gå in i den ihåliga stammen. Ett riktigt sagoträd!


Vill du ha mer inspiration? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!


Järnkors på Ekshärads kyrkogård

Ekshärads kyrkogård

Hagfors

Med sina närmare 450 smidda järnkors är Ekshärads kyrkogård en smått unik plats och ett kulturarv i Värmland. De flesta korsen tillhör gravar från 1700- och 1800-talet men togs under en period i början av 1900-talet bort från kyrkogården. Under 1920-talet valde man att sätta tillbaka dem man kunde identifiera vid sina ursprungliga gravar.

Skage Fyr

Skage fyr

Hammarö

Med en vacker utsikt över Vänern tronar Skage fyr längst ut på Hammarö sydspets. Varningsfyren byggdes för att varna för de förrädiska Grisskären och hotades av rivning cirka 1930. Tack vare en förening i Karlstad räddades fyren och dess byggnader och är en bidragande anledning till att sydspetsen är ett populärt utflyktsmål i dag.

Vägg med trafikskyltar

Orrholmsgaraget

Karlstad

Med sin klassiska musik, sina konstverk (vad sägs om en vägg med trafikskyltar?) och speciella trafiklösning är Orrholmsgaraget en minst sagt udda plats i Karlstad. Det underjordiska garaget byggdes i samband med miljonprogrammet på 1960-talet och har faktiskt en busshållplats längst in. Det var efter att miljön upplevdes som otrygg som garaget började utvecklas till en levande och trivsam kulturplats som idag besökts av både kulturpersonligheter och politiker för inspiration och upplevelser.

Domarringen i I2-skogen

Dye Domarring

Karlstad

På en höjd i I2-skogen ligger Dye Domarring, en grav med elva resta stenar från järnåldern som bedöms vara cirka 1500 år gammal. Domarringen har fått sitt nutida utseende av flera misslyckade restaureringsförsök och var ursprungligen två ringar. Men platsen har varit viktig för människor längre än så, här har hittats spår av en stenåldersboplats som kan vara upp till 6000 år gammal.


Gravkullar och björkar

Runnevåls gravfält

Kil

Värmlands största gravfält är Runnevål i Kil, här finns hela 83 gravhögar och sju stensättningar. Gravfältet från järnåldern tros vara cirka 1500-1600 år gammalt utifrån de arkeologiska fynd av brända ben och keramik som hittats här. Platsen har grävts ut flera gånger under 1900-talet och då har bland annat Runnevålskrukan och olika verktyg hittats här, dessa har gett oss nya insikter om människorna som levde här förr.

Picassostatyn i Kristinehamns skärgård

Picassoskulpturen

Kristinehamn

Den 15 meter höga Picassoskulpturen på Strandudden har blivit en välkänd symbol för Kristinehamn sedan den invigdes 1965. Den är en av de största fristående skulturerna av konstnären i världen och föreställer hans fru Jacquelines huvud. Skulpturen hamnade i Värmland tack vare att Kristinehamnskonstnären Bengt Olsons övertygade lokalpolitikerna att finansiera verket som idag är ett populärt besöksmål.

Ett litet blått kapell på en kulle

Blåkulla

Munkfors

På en kulle intill Ransäters rastplats står en liten märklig blå byggnad. Det är Blåkulla, skapad av konstnären Karin Broos år 1999. Blåkulla är ett kapell som hyllar Munkforskvinnan Alma Löv, vilket man kan se när man kikar in i kapellet och får några glimtar av hennes liv och drömmar i målningarna där inne.

Munkforsen

Munkforsen

Munkfors

Munkforsen har Klarälvens högsta naturliga vattenfall på 17 meter fallhöjd och ligger i bruksparken i Munkfors. Forsen har historiskt varit viktig för järnhantering och industri, med Munkfors bruk som en central del av traktens utveckling.


Stamfrändemonumentet

Stamfrändemonumentet

Sunne

Stamfrändemonumentet restes 1953 som en symbol för den finska invandringen till Värmland och den värmländska utvandringen till USA. Skulpturen skapades av konstnären Jussi Mäntynen och har en inskription som betonar sambandet med stamfränder i både Väst- och Östanhav. Två kungar, Gustaf VI Adolf och Carl XVI Gustaf, har besökt monumentet under sina eriksgator.

Vita stenen i Mattila

Torsby

Den stora, vita stenen i kvarts i Mattila är bara en del av allt magiskt som Finnskogen sägs locka med. Det påstås att den vita stenen har magiska krafter och är välgörande för kropp och själ. Då skadar det ju inte att krama om den en gång extra.

Ett kors i marken

Korset i Röjden

Torsby

I närheten av byn Röjden ligger det mystiska naturfenomenet ”Korset i Röjden”. Det är en tio centimeter bred och en halv meter lång markfördjupning där växtlighet inte har funnits på minst 150 år. Det finns förstås många berättelser om korset och en av sägnerna handlar om att likbärare lämnade de döda här när de var på väg med kistan till kyrkogården i Dalby för att undvika den tunga transporten.

Stenformation på en höjd

Borgåsgubben

Årjäng

I flera hundra år ska den tre meter höga stenstatyn Borgåsgubben funnits på Borgåsberget, enligt sägen. Där står han för att vaka över trakten och skrämma bort fiender. Vem som byggde honom vet ingen, men det finns de som tror att det kan ha varit några karolinska soldater under Karl den XII:s fälttåg mot Norge. Sedan millennieskiftet är Borgåsgubben inte längre ensam, hans fru, Stenkäringen, byggdes av Blomskogsborna på berget mitt emot.


Vill du ha mer inspiration på härliga platser?

Se även våra tips för Instagramvänliga platser i Värmland.


Udda sevärdheter

Visa alla
Copy link
Powered by Social Snap