Gatukonst i Karlstad
Målat av konstnären Sagie.
Om Artscape
Under Artscape 2017 White Moose Project deltog tio kommuner i Värmland vilket resulterade till totalt 25 konstverk. Sju av dem finns i Karlstad och både internationella som svenska konstnärer medverkade.
Artscape är en geografiskt obunden ideell organisation som genomför gatukonst-/urbankonstprojekt i syfte att inspirera och skapa konst som är till för alla. Förutom att bidra med offentlig konst utan rumsliga begränsningar utmanar projektet även reklamens dominans i den moderna stadsbilden.
Sommaren 2014 genomförde Artscape Sveriges första gatukonstfestival någonsin i Malmö. Och 2016 blev Göteborg skådeplatsen för Skandinaviens dittills största gatukonstfestival – ett unikt projekt som involverade samtliga tio stadsdelar.
Artscape i Karlstad
Artscape i Karlstad resulterade till en färgexplosion där tomma husväggar numera är fyllda med modern storstadskonst. Sju konstnärer från olika delar av världen har målat och gjort uttryck för sin konst på sju olika byggnader runt om i Karlstad.
Här kan du ta del av väggmålningarna:
- Drottninggatan 15 i centrum, det vita huset med gaveln mot CGC, målat av konstnären Sagie från Sverige. I Sagies uttrycksfulla verk kan man förvänta sig allt från söta djur och figurer till stilrena grafiska motiv.
- Styrbordsgatan 2 på Orrholmen, mot parkeringen vid Orrleken, målat av konstnären Pantonio från Portugal. Pantonias konstverk möts fåglar, fiskar och andra varelser i flytande former.
- Garvaregatan 9/Fabriksgatan 7 i Haga, med gaveln mot Gubbholmen, målat av konstnären Smug från Australien. Känd från fotorealistiska målningar räknas Smug som en av de absolut ledande gatukonstnärer inom fotorealism. Målningarna är humoristiska blandat med precision.
- Hemvägen 16 på Våxnäs, målat av konstnären Henric Thåg från Sverige. Karlstads egna Henric Thåg jobbar med grafiska motiv och porträtterar ofta människor eller andra figurer i vardagslivet med extra twist.
- Drottninggatan 41 B i centrum, den röda tegelbyggnaden vid busstationen med gaveln mot Drottninggatan, målat av konstnären och Frankfurtbaserade Case Maclaim från Tyskland. Case är en pionjär inom fotorealism där konsten uttrycker sig på ett universellt språk i syfte att inspirera budskap om enlighet och kraft.
- Hotel River C i Haga med gaveln mot Karlstad CCC, målat av konstnären Hyuro från Argentina. Med politiska teman och subtilt sensitivitet i drömlika kompositioner skapar Hyuro konst i form av illustrativa och grafiska målningar.
- Fagottgatan 70 på Kronoparken, Studenternas hus i Kronoparkens centrum, målat av konstnären Ledania Colombia. Ledania är en av Bogotas mest framstående gatukonstnär och uttrycker sig genom färgglada motiv präglat av magiska och mytologiska förankringar.