Karlstads bästa besöksmål

3 minuters läsning

Karlstads bästa besöksmål

Välkommen till staden med sol i sinnet! I Karlstad har du alltid nära till vatten, inte så konstigt då staden ligger där Sveriges längsta älv, Klarälven, möter Sveriges största sjö, Vänern. Här finns också gott om grönområden för dig som gillar att vandra, cykla eller bara njuta av en picknick i solen. Ett pulserande nattliv, mat från världens alla hörn och ett brett kulturutbud.

Bästa besöksmålen i Karlstad

Här finns mycket att upptäcka.

Alsters herrgård
På denna natursköna 1700-tals herrgård med utsikt över Vänern föddes Gustaf Fröding. Här finns utställningar, butiker, konstgalleri samt kafé och restaurang. Utöver detta kan du ta del av visningen Berättelsen om Fröding som visas dagligen under högsäsong. Läs mer om Alsters herrgård här.

Artscape
Sju spännande konstnärer har förvandlat sju tråkiga husväggar till storslagna konstverk. Artscape – Skandinaviens största gatukonstfestival – har satt färg på Karlstad och ändrat stadsbilden. Upplev de storskaliga muralmålningarna runt om i staden.

Brigadmuseum
Brigadmuseum är ett militärt upplevelsemuseum för alla! Utställningen handlar om kalla kriget, alltså tiden 1945–1991. Hos oss finns få montrar och det mesta får man röra vid och utforska med alla sina sinnen. Behöver du en paus är det bara att slå dig ned i kafé med en hembakad bulle och en nybryggd ekokaffe. 

Båtbussarna
Upplev Karlstad från vattnet. Ta en sväng på Klarälven eller slussa mitt i stan. Du kan även åka längre turer i vår vackra Vänerskärgård med sina 20 000 öar och skär. Packa fikakorgen och badkläder och njut av vår vackra stad från vattnet. 

Mariebergsskogen – Karlstads stadspark 
Upplev djur och natur på nära håll i Naturum Värmland och djurparken Lillskogen. Gå på upptäcktsfärd i lekträdgården, friluftsmuseet och delta i härliga evenemang för alla åldrar. Här finns restaurang och kafé med tydlig ekoprofil. Fri entré, fri parkering, öppet året om.

Sandgrund Lars Lerin
Hela Sveriges älsklingskonstnär hittar du i Karlstad! Lars Lerin är en av Nordens främsta akvarellister och har sin konsthall på Sandgrund – här kan du njuta av hans storslagna målningar. I konsthallen finns också en museibutik, ett kafé och plats för speciellt inbjudna konstnärer att visa upp sina verk.

Solastatyn
Karlstads koppling till solen är stark! Här levde och verkade värdshusvärdinnan Eva-Lisa Holtz (1739–1818) – mer känd som Sola i Karlstad. Numera står Herman Reijers staty av Sola vid Klarälvens strand i centrala Karlstad. En stark symbol för Karlstadsbornas glada sinne och driftiga entreprenörskap.

Gamla stenbron
Östra bron, eller gamla stenbron som den kallas av Karlstadsborna, började användas 1765 och är ett vackert inslag i Karlstad. Det är dessutom Sveriges längsta stenvalvsbro med häftig belysning i valven. 

Värmlands Museum
Mitt på Sandgrundsudden i centrala Karlstad, bland lekparker, badbryggor och vackra promenadstråk hittar du Värmlands Museum. Den 1 juni 2019 öppnar museet dörrarna igen efter en stor ombyggnad med nya utställningar, ny butik och restaurang, barnutställning, skaparverkstad, ett framtidslabb och mycket mer. 

Wermland Opera
Upplev opera- musikal- och orkesterproduktioner av hög konstnärlig kvalité på Wermland Opera. Det är ett av sex operahus i Sverige och är vackert beläget vid Klarälven i centrala Karlstad. Uppsättningarna är kända för att vara djärva och nyskapande.