Sveriges sjätte nationella cykelled - Vänerleden

2 minuters läsning

Foto:

Henrik Lindholm

Vänerleden – en av Sveriges nationella cykelleder

Vänerleden invigdes i juni 2022 och går hela sträckan runt Sveriges största sjö Vänern. Leden kommer att bli ungefär 64 mil lång och är dragen genom alla kommuner som angränsar Vänern.

Leden är uppbyggd genom fyra etapper som är mellan 14 till 18 mil långa vardera. Vägarna som Vänerleden är uppbyggd på har lite trafik vilket gör de säkra att cykla på. En enstaka etapp passar en cykeltur på ungefär 3 till 4 dagar i ett lagom tempo där du själv styr dina upplevelser som du själv önskar. De fyra huvudetapperna är Karlstad – Mariestad, Mariestad – Vänersborg, Vänersborg – Åmål och Åmål – Karlstad.

Längs med varje etapp ligger flera Vänerstäder där du kommer att kunna uppleva många olika upplevelser inom främst kultur och natur men också en uppsjö av mer eller mindre hemliga smultronställen. Lägg till möjligheten att bo på någon av alla campingplatser som har sjönära läge alldeles invid Vänern så börjar säkert drömmarna om en personlig cykelsemester vakna till liv.

En stilla stund för dig själv vid Vänerns vackra klippstrand.

Eller varför inte en kajaktur nära kustremsan.

Några av alla upplevelser inom kultur som du kan upptäcka är Sandgrund Lars Lerin, Värmlands Museum, Alsters Herrgård, Kristinehamns Konstmuseum, Fengerfors Bruk och Borgviks hyttruiner. Och det finns åtskilliga fler att välja på beroende på vilken etapp som du väljer. Och varför inte bryta av kulturen med stillsamma och vackra utflykter i vår vackra natur. Du kan till exempelvis stanna till vid Platåbergen i Kinnekulle eller flera olika naturreservat som vackra Kummelön och magiska Surö bokskog.