Vi tipsar!

Cykla, paddla eller vandra i Värmland och Dalsland

8 minuters läsning

Upplev naturen i Värmland och Dalsland

Till Värmland och Dalsland kommer man ofta för avkoppling och återhämtning, eller för att få uppleva minnesvärda äventyr, både på vatten, på hjul eller till fots.

Välkommen att ta en titt på upplevelsekartan som är fylld med gränslösa aktiviteter för din drömsemester!

Vilda vackra Värmland och Dalsland

Vi lovar att här har du alla förutsättningar för en rejäl boost av både återhämtning och välbefinnande. Här är naturen orörd, upplevelserna autentiska och servicen genuin och familjär.

Naturupplevelser är månar vi om lite extra och vi satsar stort på att iordningställa både cykel- och vandringsleder och vi värnar om våra paddelvägar. Våra glest trafikerade landsvägar och fina grusvägar länkar ihop byar, kyrkor, loppisar, museum, caféer, konstnärsateljéer längs landsbygden i båda regionerna. Våra skogar och berg ger dig både utmaningar och möjligheter till lättare turer. Här finns gott om plats så att du kan hitta dig själv och din egen del av världen.

Våra boenden och aktivitetsföretag erbjuder paket och valmöjligheter som passar de flesta för en bekväm och trygg vistelse. Du kan givetvis kombinera en skön säng, välja dina måltider och aktiviteter på egen hand, men här finns många bra alternativ med allt du behöver bara ett knapptryck bort. Även om vi har gott om utrymme är tillgången på platser begränsad – så boka din drömsemester redan idag!

Paddla i Värmlands och Dalslands vattendrag och sjöar

Vi erbjuder många möjligheter till vattenaktivitet. Är du intresserad av att paddla finns det många som hyr ut både kanot och kajak och det finns även många olika turer, med eller utan guide, att välja mellan för ett riktigt äventyr på vatten.

Värmland och Dalsland är verkligen sjöarnas och älvarnas landskap. Här finns oräkneliga sjöar och vattendrag. Klarälven rinner från norr till söder genom hela Värmland. Här kan du få vara med om ett riktigt vildmarksäventyr där du bygger din egen timmerflotte och flyter medströms ner för älven – vi vågar lova att det är en av livets höjdpunkter och ett oförglömligt minne.  I söder där Klarälven mynnar ut tar Vänern vid. Vänern erbjuder många olika aktiviteter och upplevelser – både på sjön och på land längs hela kustremsan i dessa två regioner. Dalslands kanal, som är en av Europas vackraste vattenvägar, rinner även den genom båda regionerna och höjdpunkten är akvedukten i Håverud – den får du inte missa. Här finns slusscaféer och slussvaktarstugor för övernattning längs kanalen.

DANO-området sägs vara ett av Europas bästa paddelvatten. Här finns över 100 iordningsställda lägerplatser med vindskydd, toaletter och ved, som genom naturvårdskortet ger dig rätt att nyttja servicen under din vistelse.

Paddlingserbjudanden i Värmland 

Paddlingserbjudanden Dalsland

Cykla på Värmland och Dalslands slingriga stigar och rofyllda vägar

Att cykla är glädjefyllt. Njutcykla och upplev vackra vyer, sevärdheter, vila ut i en skön säng och fyll på energi som det passar dig.

Mest känd för cykling i Värmland är nog Klarälvsbanan. Den tar dig nio mil på bilfri asfalt från Uddeholm i norr till Karlstad i söder. Men leden startar egentligen redan i Sysslebäck där den kallas för Klarälvsleden och går på gamla landsvägar. 

Det finns mycket mer att uppleva på två hjul, oavsett om du cyklar lesiure, mtb eller racer. Missa inte alla kvalitetssäkrade cykleleder som går under begreppet Biking Värmland. I dagsläget finns 9 leder i olika nivåer och underlag – och fler är på gång redan i sommar!

Dalslandsleden tar dig 360 kilometer genom hela landskapet och det finns många cykelvänliga boenden längs leden. Det finns gott om turförslag och ledbeskrivningar till fler turer i Dalsland både för leisure och mtb

Unionsleden är en ny cykelled som går mellan Moss i Norge, över landsgränsen och genom både Dalsland och Värmland till Karlstad. Totalt är cykelleden 35 mil och den svenska delen är Sveriges fjärde nationella cykelled.

Vänerleden är leden som kommer att ta dig runt Sveriges största sjö. Än är inte leden godkänd som nationell cykelled och därmed finns inte vägsvisningsskyltar uppsatta ännu. Invigning planeras 2022 och till dess finns vägbeskrivning, kartor och gpx-filer att tillgå. Vänerleden kommer att erbjuda cyklisten Vänerns finaste badstränder, kulturupplevelser i världsklass och naturfenomen som inte finns på någon annan plats i Sverige.

Cykelerbjudanden i Värmland

Cykelerbjudanden i Dalsland

Här hittar du fler cykelerbjudanden i Norge

Vandra i trolsk och storslagen natur

Äventyrlig avkoppling med minnesvärda äventyr i gränslandet runt Värmland och Dalsland

Vandra i Värmland och Dalslands vackra, vilda och äventyrliga natur

Att boka ett vandrinsgpaket är ett enkelt och bekvämt sätt att ta sig ut i naturen. Bo på hotell, camping, vandrarhem, i tält – eller varför inte på en anrik herrgård? Gör det enkelt för dig själv och låt någon annan ta hand om allt från att bädda din säng till att tillaga din medhavda matsäck.

Ett av de bästa sätten att upptäcka Värmland är att ta sig fram i lagom takt, till fots. I Värmland finns våra certifierade leder – Värmlandsleder – men eftersom Värmland har gott om både vildmark med gamla stigar finns det många fler att välja bland. Vi har många anpassade och mer lättillgängliga vandringsleder, men även stadsvandringar där du kan strosa på egen hand eller delta under en guidning. Granberget i norra Värmland är med sina 701 möh Värmlands hösta topp under 2019 utnämndes Finnskogleden via den Svenska Turist Föreningen (STF) till en av Sveriges Signaturleder.

Att vandra i Dalsland kan vara att ströva i timmar på kvartsitberg och njuta av vidsträckta vyer. Att gå djupt in i skogen och passera sjöar och torpruiner. Hoppa mellan klipporna i Vänerskärgården eller vandra 100 km genom landskapet i forna pilgrimers fotspår. Det finns massor av nya platser och leder att upptäcka.

Du kan vandra storslaget genom Tresticklan nationalpark på gränsen till Norge, genom orörd vildmark, säregen och rofylld natur eller välja en lättare vandring som slingan runt halvön vid Baldersnäs.

Pilgrimsleden i Dalsland går mellan Vänersborg och Edsleskog, Den norra delen mellan Upperud och Edsleskog är vildmarksled. Pilgrimsleden tar dig 100 km genom dalboslätten och den dalsländska vildmarken. Pilgrimsvandringarna förbjöds visserligen av Gustav Vasa, men än idag vandras det på samma stigar.

Vandringserbjudanden i Värmland

Vandringserbjudanden i Dalsland

Här hittar du fler vandringserbjudanden i Norge

Fiske i Värmland och Dalsland

Fiskevattnen är finfina i både Värmland och Dalslands många vattendrag. Här är några av våra speciella fiskeerbjudanden som ger mersmak och fiskelycka.

Här hittar du fler fiskebjudanden i Norge

Annorlunda upplevelser för hela familjen i Värmland och Dalsland

Värmland och Dalsland har även mycket annat att erbjuda. Här är några tips på erbjudanden utöver det vanliga!

Annorlunda upplevelser i Värmland

Annorlunda upplevelser i Dalsland

Här hittar fler erbjudanden på annorlunda upplevelser i Norge

Let-projektet
Copy link
Powered by Social Snap