En guide till Lurö

Ljuvligt levande på Lurö

5 minuters läsning

Ljuvligt levande på Lurö

Mitt i Vänern ligger Lurö. Undanskymt och lugnt. Men låt dig inte luras. För bakom Lurös stilla yta sjuder det av livskraft, historiska sevärdheter och ett engagemang som lyfter ön till en av Vänerns absoluta höjdpunkter.

Sanna Johansson och David Kvicklund

“Idag blåser det halv storm”. Gunnar Åberg är noga med att förbereda oss på det som väntar. För det går mer än några vita gäss på sjön utanför Ekenäs brygga i Säffle den här julidagen. Vinden dånar, bokstavligt talat. Men till Lurö ska vi. Och till Lurö kommer vi tack vare Gunnar Åbergs erfarna skepparhand. Gunnar, som sedan flera år tillbaka driver Lurö Gästhärbärge & Krog tillsammans med Håkan Mattsson, har seglat “de sju haven” oräkneliga gånger. 

Forntida glansdagar och nybyggare

Från maj till oktober, medan krogen och gästhärbärget håller öppet, bor Gunnar här. Det gör honom till en av öns mesta invånare. För idag har Lurö inga invånare som bor på ön året runt. Så har det dock inte alltid varit. Lurös historia och inslag från människosläktet går långt tillbaka i tiden. Exemplen är flera. Ett är fornborgen som ligger på en höjd med hänförande utsikt över Lurö skärgård. Den förmodas ha byggts på 400-500-talet. Några århundraden senare hör nästa historiska minnesmärke hemma. På 1000-talet stannade pilgrimer på Lurö på sin väg från Västergötland till norska Trondheim. Deras boende för natten finns idag att beskåda i det som finns kvar av Lurös kyrka, numera ruinen, som härstammar från denna tid. I mer modern historia var Lurös befolkningsmässiga glansdagar under 1900-talets början. Då var återväxten så stark att en skola kunde drivas på ön.

Lurö

Sjöboden Lurö

Vandring Lurö

Lurö

En andra (grön) våg

Mycket vatten har runnit vid Lurös strandkanter sedan dess. Den en gång växande skolan lades ner 1937. Efter årtionden av mindre aktivitet togs en ny riktning under 1990-talet. Marianne och Sune Westerberg bröt då ny mark på ett sätt som hade fått vilken isbrytare som helst att blekna i jämförelse när det kommer till att gå sin egen väg. De lämnade fastlandet helt och bosatte sig på ön. Permanent. De utvecklade också Lurö till ett verkligt besöksmål. Stugor rustades upp och en vandrarhemsverksamhet tog fart. Sedan dess har den nystarten hållit i sig och fått skjuts. Paret Westerberg har lämnat ön. Men ekot från deras engagemang hörs fortfarande bland Lurös klippor och genom de nuvarande eldsjälarna på ön. Med lika säker hand som Gunnar Åberg rattar båten Blåtunga genom stormig skärgård styr Håkan Mattsson i köket på gästhärbärgets krog. Med hög ambition och med det lokala ursprunget som ledord. 

Vi vill i största möjliga mån jobba med det som finns häromkring. Och då är ju fisket en fantastisk resurs. Många tänker kanske fortfarande på odlad lax från Norge när den fisken kommer på tal, men den finns här utanför i Vänern också.
Att kunna kombinera naturupplevelsen med att också äta vällagad och närproducerad mat är något vi vill servera gästerna. De ska lämna Lurö med ett leende på läpparna och smakerna i vår restaurang ska bidra till det. 

Håkan Mattsson

Det bidraget kan vi definitivt skriva under på. Maten i gästhärbärgets regi är nämligen inget annat än riktigt god från första till sista tugga. Under vår vistelse hinner Håkan och hans gäng servera både gös och lax från Vänern, och fresta oss med hemlagat i detaljnivå som lyfter helheten. På frukosten är sconesen rykande färska och den egengjorda färskosten och lemoncurden bokstavligen smälter i munnen. Här lämnas verkligen inget åt slumpen. 

Lurö är rikt på upptäckter

Lurö, med sitt mitt-i-Vänern-läge, lockar inte bara med strålande mat. Det är också solsäkert tack vare geografin. Oftast. När vi är på ön skiftar dock vädret lika fort som flaggan vajar snabbt i den hårda vinden. Klippbadet uteblir, men Lurö är inte en ö som bara skiner i takt med solens strålar. Det är lätt att upptäcka mycket. Tack vare Luröskärgårdens Natur- och Kulturförening är lederna utmärkt uppmärkta och på varje historisk plats finns kul och informativ kuriosa att läsa. På korta avstånd skiftar också naturen på ett fascinerande sätt, från ängar och djup tallskog till stenhällar och klippor. Vi avslutar vår kväll på ön i just variationens tecken. Mellan kallt och varmt, mellan Vänerns uppfriskande vatten och bastun Mysingens vedeldade värme, går vi i land med vår upplevelse. 

Trots Lurös relativa avlägsenhet går också fler än vi människor i land på Lurö. Rådjuren spejar och springer lite varstans. Nere vid bastuflotten Mysingen blickar en skock får ut över horisonten. Men nog är det slående för Lurö. För är det någonstans drömmar verkar bli till verklighet genom individer med drivkraft är det här. Lurö är trots sitt avskilda lugn en livs levande ö. 

Ta sig till Lurö

Till Lurö finns ingen fast förbindelse, däremot flera möjligheter till att boka båtfärd tur och retur. Från midsommar till sista augusti har Luröbåten dagliga turer från Ekenäs gästhamn (i Säffle). Resenärer som bor på Lurö Gästhärbärge & Krog kan också boka chartrad transport för upphämtning vid Ekenäs eller Spiken (Kållandsö).

Bo på Lurö

På Lurö finns två verksamheter när det kommer till övernattning; Lurö Gästhärbärge & Krog och Luröbåten & Luröbryggan. På det förstnämnda, som också är ett STF-anslutet boende, finns flest sovplatser. Totalt finns fyra stugor, med många bäddar i varje enhet. Det skärgårdstypiska “Fyrhuset” rymmer exempelvis inte mindre än sju sovrum med 14 sovplatser.

Äta på Lurö

På Lurö är det lätt att stilla hungern. Trots sitt ö-läge finns två restauranger med daglig sommardrift. Även när det kommer till servering är det Lurö Gästhärbärge & Krog och Luröbåten & Luröbryggan som är alternativen. Oavsett vad du väljer; passa på att äta lokalt fångad Vänerfisk.

Aktiviteter

Visa alla

Copy link
Powered by Social Snap