En guide till Lurö

Ljuvligt levande på Lurö

3 minuters läsning

Ljuvligt levande på Lurö

Mitt i Vänern ligger Lurö. Undanskymt och lugnt. Men låt dig inte luras. För bakom Lurös stilla yta sjuder det av livskraft, historiska sevärdheter och ett engagemang som lyfter ön till en av Vänerns absoluta höjdpunkter.

Sanna Johansson och David Kvicklund

“Idag blåser det halv storm”. Gunnar Åberg är noga med att förbereda oss på det som väntar. För det går mer än några vita gäss på sjön utanför Ekenäs brygga i Säffle den här julidagen. Vinden dånar, bokstavligt talat. Men till Lurö ska vi. Och till Lurö kommer vi tack vare Gunnar Åbergs erfarna skepparhand. Gunnar, som sedan flera år tillbaka driver Lurö Gästhärbärge & Krog tillsammans med Håkan Mattsson, har seglat “de sju haven” oräkneliga gånger. 

Forntida glansdagar och nybyggare

Från maj till oktober, medan krogen och gästhärbärget håller öppet, bor Gunnar här. Det gör honom till en av öns mesta invånare. För idag har Lurö inga invånare som bor på ön året runt. Så har det dock inte alltid varit. Lurös historia och inslag från människosläktet går långt tillbaka i tiden. Exemplen är flera. Ett är fornborgen som ligger på en höjd med hänförande utsikt över Lurö skärgård. Den förmodas ha byggts på 400-500-talet. Några århundraden senare hör nästa historiska minnesmärke hemma. På 1000-talet stannade pilgrimer på Lurö på sin väg från Västergötland till norska Trondheim. Deras boende för natten finns idag att beskåda i det som finns kvar av Lurös kyrka, numera ruinen, som härstammar från denna tid. I mer modern historia var Lurös befolkningsmässiga glansdagar under 1900-talets början. Då var återväxten så stark att en skola kunde drivas på ön.

Lurö

Sjöboden Lurö

Vandring Lurö

Lurö

Lurö är rikt på upptäckter

Lurö, med sitt mitt-i-Vänern-läge, lockar inte bara med strålande mat. Det är också solsäkert tack vare geografin. Oftast. När vi är på ön skiftar dock vädret lika fort som flaggan vajar snabbt i den hårda vinden. Klippbadet uteblir, men Lurö är inte en ö som bara skiner i takt med solens strålar. Det är lätt att upptäcka mycket. Tack vare Luröskärgårdens Natur- och Kulturförening är lederna utmärkt uppmärkta och på varje historisk plats finns kul och informativ kuriosa att läsa. På korta avstånd skiftar också naturen på ett fascinerande sätt, från ängar och djup tallskog till stenhällar och klippor. Vi avslutar vår kväll på ön i just variationens tecken. Mellan kallt och varmt, mellan Vänerns uppfriskande vatten och bastun Mysingens vedeldade värme, går vi i land med vår upplevelse. 

Ta sig till Lurö

Till Lurö finns ingen fast förbindelse, däremot flera möjligheter till att boka båtfärd tur och retur. Från midsommar till sista augusti har Luröbåten dagliga turer från Ekenäs gästhamn (i Säffle). Resenärer som bor på Lurö Gästhärbärge & Krog kan också boka chartrad transport för upphämtning vid Ekenäs eller Spiken (Kållandsö).

Bo på Lurö

På Lurö finns två verksamheter när det kommer till övernattning; Lurö Gästhärbärge & Krog och Luröbåten & Luröbryggan. På det förstnämnda, som också är ett STF-anslutet boende, finns flest sovplatser. Totalt finns fyra stugor, med många bäddar i varje enhet. Det skärgårdstypiska “Fyrhuset” rymmer exempelvis inte mindre än sju sovrum med 14 sovplatser.

Äta på Lurö

På Lurö är det lätt att stilla hungern. Trots sitt ö-läge finns två restauranger med daglig sommardrift. Även när det kommer till servering är det Lurö Gästhärbärge & Krog och Luröbåten & Luröbryggan som är alternativen. Oavsett vad du väljer; passa på att äta lokalt fångad Vänerfisk.

Aktiviteter

Visa alla
Copy link
Powered by Social Snap